Днес депутатите ще положат клетва и ще изберат председател на 50 Народно събрание

Днес депутатите ще положат клетва и ще изберат председател на 50 Народно събрание

Държавният глава Румен Радев свика първото заседание на новоизбраното 50-о Народно събрание. Днес от 9 часа новите 240 депутати ще положат клетва, след което старият парламент ще бъде разпуснат, предаде dariknews.bg.

По Конституция първото заседание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител – Силви Кирилов от „Има такъв народ“ (ИТН).

Той е на 73 години, избран за депутат от Бургас. Той беше най-възрастният народен представител и в 47-ото Народно събрание и откри първото му заседание на 3 декември 2021 г.

Георги Николаев Кръстев от ГЕРБ-СДС е най-младият народен представител. Той е на 24 г., избран за депутат от Русе. Той беше най-младият депутат и в предишното 49-о Народно събрание.

Разпределението в НС ГЕРБ-СДС имат 68 депутати. ДПС е представена от 47 народни представители.“Продължаваме промяната – Демократична България“ имат 39 депутати.“Възраждане“ ще има парламентарна група с 38 души.“БСП за България“ ще бъде с 19 народни представители.“Има такъв народ“ са с трима по-малко – 16 депутати.“Величие“ е най-малката парламентарна група с 13 депутати.Мъжете в новия парламент са 176, а жените – 64.

Подалият оставка председател на “Да, България” и избран за народен представител в 50-ото Народно събрание от 24 МИР Христо Иванов няма да бъде депутат. Той ще положи клетва и веднага след това ще подаде заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му.

Също днес трябва да бъде избран председател на Народното събрание и заместник-председатели.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му ще предложи Рая Назарян за председател на НС.

Не след дълго от ПП-ДБ и БСП обявиха, че няма подкрепят Назарян.

Николай Денков заяви, пред журналисти, че те няма да издигнат кандидатура. А социалистите съобщиха, че ще предложат за зам.-председател Драгомир Стойнев.

Официалната клетва на новите народни представители ще даде старт на процедурата по консултации при президента, което ще доведе до връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Все още не се знае каква ще бъде съдбата на първия мандат, който трябва да бъде връчен на първата политическа сила ГЕРБ-СДС.

Припомняме, че ГЕРБ-СДС организира среща с партиите, които влизат в 50-о Народно събрание. На поканите се отзоваха сам две от общо шест политически сили – ДПС и ИТН.

ПП-ДБ и БСП отказаха да се срещнат с женската артилерия на ГЕРБ в състав – Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. От „Възраждане“ обявиха, че ще подкрепят само техен мандат, а от „Величие“ поискаха среща на ниво лидери, но от ГЕРБ отказаха.

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News