Днес празнуваме Петрови заговезни

Днес е Петровден!
Днес празнуваме Петрови заговезни, които предшестват края на Петровия пост и празника Петровден.

Петровият пост, известен още като “Апостолски” или “Пост за Петдесетница”, следва примера на апостолите, които след получаването на даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за разпространение на Евангелието по света.

Този пост започва ден след Неделя на Всички светии и предшества апостолския празник. Той напомня за страданията на първите християни и различните християнски служения. Постът помага на човека да очисти сърцето си и да бъде по-готов да възприема благодатните дарове. Както и да устоява на изкушенията с Божия помощ. Затова, след светлите и радостни празници на Възкресение, Възнесение и Петдесетница, Църквата е установила този период на пост.

Продължителността на Петровия пост варира в зависимост от датата на Възкресение Христово. Той започва винаги от неделята след Петдесетница – Неделя на Всички светии, и завършва в деня преди двата най-големи апостолски празника – 29 юни, когато честваме апостолите Петър и Павел, и 30 юни – Събор на светите дванадесет апостоли.

Имен ден празнуват: Петър, Панайот, Панталей, Панчо.

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News