Цветан Василев съди Иван Гешев в Кипър

Цветан Василев съди Иван Гешев в Кипър

Бившият банкер Цветан Василев съди бившия главен прокурор Иван Гешев в Кипър.

 

Това съобщи самият Василев на интернет сайта си. 

 

Цветан Василев, който се намира в Сърбия, е подсъдим по делото за фалита на КТБ заедно с още 17 души. 

 

На 22 януари Софийският градски съд разреши на прокуратурата да издаде Европейска заповед за неговия арест по второто дело срещу него – по обвинение за пране на пари.

 

„През 2023 г. заведох дело в Република Кипър срещу едно юридическо и четири физически лица на основание „заговор с цел измама“ (conspiracy to defraud) – „Бейкър Тили-Кипър“, Антониос Василиу, Марк Уилсън, Джордж Малоуни и бившия вече главен прокурор на България Иван Стоименов Гешев.

 

На заседание през декември миналата година кипърският съд реши, че има юрисдикция да разгледа делото по същество, тъй като предполагаемата измама е извършена на територията на Република Кипър, както и че има достатъчно доказателства за обосновано предположение за „заговор с цел измама“, пише Василев и прилага документ, на което наистина личат изредените имена, включително и това на Гешев.

IMAGE_16988713_0_0.jpg

 

Според Василев по делото за фалита на КТБ прокуратурата 

 

е приложила съмнителна съдебно-счетоводна експертиза, която била извършена от компанията „Бейкър Тили Кииту и партньори-Кипър“.

 

„От години, в серия свои изказвания, лицето Иван Стоименов Гешев тръби „заключенията“ ѝ. На които се основава обвинителният акт по делото КТБ“, пише още Василев.

 

„Във връзка с иска ми, от компанията „Бейкър Тили-Кипър“ твърдят, че нямат нищо общо със съответната експертиза. Според тях единствената им роля била да посочат експерти на база на критерии, подадени от прокуратурата. Наред с това посочват, че логото на фирмата им е попаднало на експертизата по погрешка.

 

Същевременно, един от ответниците по делото направи писмени самопризнания. Че методологията за експертизата е подадена от българската прокуратура. Освен това, експертизата е извършена само по документи, подадени от прокуратурата. С други думи, експертизата е не просто негодна. Тя е манипулирана по инструкции на прокуратурата“.

 

„Тъй като деянието, макар и по инструкции на Иван Гешев, е извършено на територията на Република Кипър. Компетентен е кипърският съд, уточнява Василев. Казано на езика на Иван Гешев – предстои му среща с европейското правосъдие“. Завършва Василев и прилага линк към свое интервю във „Фейсбук“ от 17 януари. В което разказва подробности за, според него, скалъпената по инструкции от Иван Гешев счетоводна експертиза по делото за фалита на КТБ.

Източник: Епицентър