Белият дом осъжда „безсмислените“ коментари на Тръмп за НАТО

Белият дом осъжда „безсмислените“ коментари на Тръмп за НАТО

Фаворитът за републиканската номинация не показва признаци за смекчаване на враждебната позиция към военните действия.

Белият дом осъди коментарите на Доналд Тръмп, в които се предполага, че Съединените щати не трябва да помагат на НАТО да защитава съюзниците си от потенциална руска атака, като „безпричинни“.

Бившият президент на Съединените щати, който изглежда говори за предишна среща с лидерите на НАТО по време на последния си политически митинг в Южна Каролина в събота, твърди, че е говорил с президента на „една голяма страна“.

„Е, сър, ако не платим и бъдем нападнати от Русия – ще ни защитите ли?“ той разказа думите на лидера.

„Казах: Не си платил? Вие сте престъпник? Той каза: „Да, да кажем, че това се е случило.“

Не, не бих ви защитил. Всъщност бих ги насърчил да правят каквото си поискат, по дяволите. Трябва да платиш.

„Насърчаването на нахлувания на нашите най-близки съюзници от убийствени режими е ужасяващо и необмислено – и застрашава американската национална сигурност, глобалната стабилност и нашата икономика у дома“, каза говорителят на Белия дом Андрю Бейтс.

Президентът Джо Байдън, който се кандидатира за преизбиране през ноември, упълномощи алианса от встъпването си в длъжност през 2021 г. Гарантира, че НАТО до този момент е „най-големият и най-жизненият“, добави Бейтс.

„Вместо да призовава към войни и да насърчава безумен хаос, президентът Байдън ще продължи да подкрепя американското лидерство и да отстоява интересите ни на националната сигурност – не срещу тях“, каза той в изявление.

Организацията на Северноатлантическия пакт (НАТО), военен съюз от 29 европейски и две северноамерикански държави, има разпоредба в устава си, която гласи, че трябва да защитава всеки член, който е нападнат.

Източник: aljazeera.com  Превод и редакцияОТ УПОР

Още новини четете в категория Новини