Анализ на Sky News: Трябва ли наистина да се готвим за Трета световна война?

Анализ на Sky News: Трябва ли наистина да се готвим за Трета световна война?

Към края на януари висши служители на Обединеното кралство съобщиха някои категорични предупреждения за потенциални предстоящи войни.

Министърът на отбраната Грант Шапс каза, че светът може да бъде погълнат от войни с участието на Китай, Русия, Северна Корея и Иран. През следващите пет години това може да се случи, добавя още, че се движим „от следвоенен към предвоенен свят“.

Началникът на британската армия каза, че гражданите на Обединеното кралство трябва да бъдат „обучени и екипирани“, за да се бият в потенциална война с Русия.

А бившият британски главнокомандващ на НАТО генерал сър Ричард Шериф каза, че е време да се помисли за наборна военна служба.

Но спектърът от конфликти, избухващи по света, не е доказателство, че сме на ръба на нова световна война, каза военният анализатор Шон Бел пред  подкаста RedMatrix.

Той каза, че жалкият неуспех на Русия да щурмува Киев и да превземе страната за няколко дни и последвалата почти две години. Война означава, че „Русия не може да представлява реалистична заплаха за Европа поне десетилетие“.

Призивите за военна служба бяха ненужни, като се има предвид, че „нито една нация не може да си позволи да поддържа постоянна армия, военновъздушни сили или флот във висока степен на готовност за глобален конфликт, освен ако Третата световна война не е реалистична перспектива“.

Освен това ботушите на земята вече не определят способностите на армията, обясни Бел.

Западът „инвестира много в технологии, за да позволи воденето на бойни действия от разстояние“ и избягване на битки на изтощение след Втората световна война.

Коментарите, направени от някои, че йеменските хуси, които в момента атакуват кораби в Червено море, имат повече бойци от Обединеното кралство (100 000 срещу 76 000), пропускат тази точка, каза той.

Говорейки за Близкия изток, Бел каза, че няма заплаха от глобална война и от региона.

„Никой от основните заинтересовани страни не иска ескалация на ситуацията“, каза той.

Дори когато САЩ нанесоха ответни удари за смъртоносна атака с дрон срещу техни военнослужещи в Йордания. Държавният секретар Антъни Блинкен предприе ново посещение в Близкия изток, за да събере подкрепа за разширено споразумение за прекратяване на огъня между Израел и Хамас, посочи Бел.

В самия Израел Бенямин Нетаняху „вече не може да игнорира нарастващия брой протестиращи израелци“ и САЩ вероятно ще увеличат натиска за прекратяване на конфликта.

Източник: news.sky.com  Превод и редакция: ОТ УПОР

Още новини четете в категория Новини