Американските войски в Германия се готвят за терор

Американските войски в Германия се готвят за терор

Върховното командване на САЩ в Европа определя атака срещу персонал или съоръжения в Германия  „вероятна“. Затова нивото на предупреждение за места в Баден-Вюртемберг, Рейнланд-Пфалц, Хесен и Бавария се повиши до нивото „Чарли“ в неделя.
Това пише Матиас Кох в публикация на RND (Redaktionsnetwerk).

От неделя американските войски в Германия са на най-високото ниво на терористична тревога от десет години. Заповедта е валидна до второ нареждане и идва от базираното в Щутгарт Върховно командване на американските въоръжени сили в Европа. Новината съобщи първо военният портал „Stars and Stripes“. В неделя вечерта двама американски офицери, пожелали анонимност, потвърдиха информацията CNN.

Нивото на предупреждение „Чарли“ се прилага незабавно за американските военни обекти в Германия, пише RND.

Петте нива на условия за защита на силите (FPCON) са подредени според система, която се прилага за американските войници по целия свят. „Чарли“ се въвежда „когато възникне инцидент или се получи разузнавателна информация, показваща, че е вероятна някаква форма на терористичен акт или атака срещу персонал или съоръжения“. (Петте нива са Normal, Alpha, Bravo, Charlie, Delta).

Специфичните мерки, свързани с „Чарли“, включват специални правила за охрана и контрол. На военнослужещите може да бъде забранено да напускат военните си съоръжения в униформа.

Представители на американския гарнизон в Щутгарт заявиха, че поради повишеното ниво на заплаха редица услуги няма да бъдат достъпни. Това включва например достъп до ресторанти в базата.

Въздушната база Рамщайн, най-голямата в света база на американските военновъздушни сили извън САЩ, също е засегната от нивото на предупреждение „Чарли“. Към нея се прибавя и гарнизон на американската армия в Баумхолдер и военновъздушната база Спангдалем. Трите местоположения са в Рейнланд-Пфалц. Защитата на съоръжения във Висбаден (Хесен) и Графенвьор (Бавария) също се засилва.

„Чарли“ важи и за някои американски съоръжения извън Германия, като например в Румъния и България, се казва в публикацията. Засегната е и военновъздушната база Авиано в Северна Италия, където военновъздушните сили на САЩ са съхранявали ядрени бойни глави в продължение на много десетилетия.

RND задава въпроси: Ислямска държавма? Путин? Кой може да се възползва от терора?

От месеци се разпространяват предупреждения, че Европейското първенство по футбол в Германия може да осигури зрелищен фон за атака и да привлече терористични групи. Досега се говори предимно за ислямисти, които може би са искали да направят изявление във връзка с войната в Газа. Терористичната организация Ислямска държава дори изрично призова за атаки около първенството.

Напоследък обаче се говори и за сценарии, според които групировки, финансирани от Русия, могат да извършват атаки срещу военни съоръжения, които допринасят за доставките на оръжия за Украйна. Според информация от чешкото правителство Русия вербува възможни извършители, наред с други места, в Латинска Америка. Чешкият премиер Петр Фиала беше цитиран от BBC на 10 юни като каза, че неуспешен палеж в Прага най-вероятно вече е бил организиран и платен от Русия. Подозрителни инциденти има и в Полша и Литва.

Източник: RND

Редакция: Епицентър

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News