Григор Димитров стартира с победа на Уимбълдън

Григор Димитров стартира с победа на Уимбълдън

Убедителна победа за Григор Димитров на старта на Уимбълдън. Българинът започна по план участието си в турнира, като завоюва с 6:3, 6:4, 7:5 за 1 час и 46 минути игра срещу 34-годишния сърбин Душан Лайович.

Първи сет

С хубав минаващ форхенд Димитров започна позитивно и взе първото си подаване – 1:0. С форхенд-апроуч Григор подготви смач край мрежата и дръпна с 0-15, а можеше и с 0-30, но не намери линията с правата стана на ракетата си. Разиграване с 26 удара беше спечелено от българина след размяна на бекхенди. После пък отново именно с минаващ обратен удар топ ракетата ни стигна до два брейк-бола. Прекрасен ретур свърши работа за Григор и той поведе с ранен пробив – 2:0. Без особени трудности и разход на енергия световният номер 10 затвърди брейка и след 9 минути игра водеше с 3:0.

Лайович предложи по-високо ниво на сервис и набързо дръпна с 40-0. А после Димитров влезе в разиграване и пусна къса топка, която затрудни съперника. Последва невърнат сервис и сърбинът намали изоставането си на 3:1. Григор не загуби ритъм и не допусна никакво отпускане – 4:1.

Българинът реализира минаващ бекхенд и дръпна с 15-30, а после сбърка форхенд по правата и се ядоса за пропуснатата възможност. Лайович представи серия от качествени подавания и осъществи обрат за 4:2. С ас номер 5 и 6 Димитров записа гейм на нула и се приближи максимално до спечелване на първия сет – 5:2.

Световният номер 10 внесе интрига в следващото подаване на съперника при 30-30. След това пресили ретур и контраатакуващ лоб – 5:3. Гришо бързо стигна до три сетбола, след което Лайович заслужи аплодисментите и на самия българин с бекхенд-уинър по правата. Това обаче не промени хода на гейма и резултатът стана 6:3 за 26 минути игра.

Втори сет

По атрактивен начин Григор стигна до нов ранен пробив, демонстрирайки много добра защита при брейк-бол, както и страхотна контраатака. Лайович беше излязъл на мрежата, но дори с плонж не можа да върне топката в игра – 1:0. Перфектното темпо на Димитров при сервис-геймовете продължи и той поведе с 2:0 без загубена точка.

Димитров не можа да постигне още един пробив и Лайович пак направи обрат в своя сервис-гейм. При своите подавания обаче не спираше да не допуска никакви грешки – 3:1. Стигна се до дюс в петия гейм, благодарение на двойна грешка на сърбина, само че той пак по драматичен начин намали изоставането си на 3:2 след 18 минути.

За първи път в осмия гейм на сервис на Димитров се получи равенство 30-30, а българинът направи двойна грешка и трябваше да мине през дюс. Последваха обаче ас и невърнат втори сервис за 5:3. Лайович свърши своята работа и с гейм на нула намали на 5:4. Макар и да трябваше да спечели едно разиграване от дъното на корта, Гришо не допусна изненада и приключи с ас за 6:4.

Трети сет

Бяха му необходими пет минути, но Лайович се опази от повтаряне на сценария в предишните сетове, когато допускаше ранен пробив – 0:1. На Гришо също нямаше подаването да бъде безметежно, защото с грешка от форхенд той трябваше да минава през 30-30. Още един пресилен прав удар предостави шанс за пробив на съперника. Третата поредна неточност от форхенд на Димитров пък направи пробива факт – 0:2. Григор изостана с 40-0, намали до 40-30, но с бекхенд в мрежата сложи край на разиграване от 30 удара, след което Лайович си затвърди брейка за 0:3.

Любопитното бе, че първоначално Гришо беше поискал медицински таймаут. Въпреки това се отказа от него и продължи сета без интервенция, а остана впечатление, че е взел болкоуспокояващо.

Гришо направи двойна грешка, но по-притеснителното беше, че започна да извива дясната си ръка, сякаш се опитва да я разгрее. Той все пак взе подаването си и откри сметката си в третия сет – 1:3. С хубав форхенд-уинър по къс диагонал Димитров дръпна с 15-30, а след това се подхлъзна и не можа да предотврати 40-30. Лайович не допусна да се стигне до сериозна интрига – 1:4.

Димитров сякаш се беше отърсил от проблемите в дясната си ръка, като поведе с 0-30 след прекрасни бекхенди. Спечелено разиграване по диагоналите с обратната страна на ракетата от българина му осигури три брейк-бола, а грешка на Лайович означаваше възстановяване на паритета – 3:4.

Гришо не успяваше да вкара първите си сервиси в следващия гейм. Поради това трябваше да защитава две точки за пробив, но се справи пък именно с неотразени начални удари. Фантастична точка завърши с воле край мрежата на Димитров и публиката го аплодира дълго, като той изравни резултата на 4:4.

Лайович не загуби присъствие на духа и спечели подаването си за 4:5, което принуди българина да сервира за оставане в сета. Това не се оказа никакъв проблем за Гришо, който загуби една точка, но беше категоричен – 5:5. Димитров дръпна с 0-30, а после спечели продължително разиграване и стигна до три шанса за пробив. Още първият беше реализиран и Григор щеше да сервира за победата – 6:5.

Григор трябваше да премине през 30-30, а дори направи непредизвикана грешка от форхенд за 30-40. Брейк-болът беше неутрализиран, а съвсем скоро дойде и първият мачбол. Атрактивна размяна на бекхенди по диагоналите завърши в полза на Димитров и той узакони победата си – 6:3, 6:4, 7:5 за 1 час и 46 минути игра.

Източник: MediaMall.info

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News