АКТУАЛНИ

Захарова: САЩ доведоха до това, че ситуацията със сигурността в Близкия изток достигна „точката, от която няма връщане“

Мария Захарова: Оръжия, доставени от Запада на Киев се появяват на черния пазар

Стъпките на Съединените щати доведоха до това, че ситуацията със сигурността в Близкия изток достигна „точката, от която няма връщане“, написа говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в своя канал в Telegram .

По-рано Държавният департамент на САЩ обяви, че персоналът на правителството на САЩ в посолството на САЩ в Йерусалим и неговия клон в Тел Авив, както и членовете на техните семейства, които не са извънредни, може да напуснат Израел и да се върнат в САЩ. Това решение е взето „поради непредвидимата ситуация със сигурността в Израел“.

„Гарантът за регионална сигурност доведе сигурността до точката, от която няма връщане. И никой във Вашингтон няма ли отново да отговаря за техните зверства, провокации и шоу?“ Това каза Захарова, коментирайки това решение на Държавния департамент на САЩ.

Напрежението в Близкия изток избухна, след като бойци на Хамас от ивицата Газа нападнаха израелска територия. Хамас разглежда атаката си като отговор на стъпките на израелските власти срещу джамията Ал-Акса на Храмовия хълм в Йерусалим. Израел обяви пълна блокада на ивицата Газа и започна бомбардировки на анклава и някои райони в Ливан и Сирия. Съобщава се за сблъсъци и на Западния бряг.