Виктор Орбан пристигна тази сутрин в Киев за разговори с Володимир Зеленски

Виктор Орбан пристигна тази сутрин в Киев за разговори с Володимир Зеленски

Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна тази сутрин в Киев за разговори с украинския президент Володимир Зеленски, съобщава Ройтерс, като се позова на пресслужбата на Орбан, предава БТА.

Орбан, който критикува западната военна помощ за Украйна, пристига в Киев ден след като Унгария пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Най-важната тема на разговорите ще бъде шансът за постигане на мир“, каза ръководителят на пресслужбата на Орбан Берталан Хаваш в имейл до Ройтерс. По думите на Хаваш унгарският премиер и украинският президент ще обсъдят също отношенията между страните си.

Орбан, който според Ройтерс е най-близкият съюзник на руския президент Владимир Путин сред лидерите от ЕС, често се противопоставя на инициативите на ЕС в подкрепа на Украйна.

Миналата година Орбан каза на Путин, че Унгария никога не е искала противопоставяне с Русия. В началото на тази година на лидерите от ЕС им отне седмици да преодолеят ветото на унгарския премиер върху помощ за Украйна в размер от 50 млрд. евро.

Миналата седмица ЕС започна преговори за членство с Украйна, като по този начин изрази политическата си подкрепа за Киев на фона на продължаващата война на Русия срещу Украйна.

 

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News