АКТУАЛНИ

В Румъния ще бъде изградена най-голямата военна база на НАТО в Европа

В Румъния ще бъде изградена най-голямата военна база на НАТО в Европа

Шест британски изтребителя Eurofighter Typhoon търпеливо изчакват на пътеката за рулиране, а наземният персонал бърза да ги подготви за излитане. В далечината се намира строителната площадка на втора писта, дълга 3.5 км, която ще бъде разположена до първата. Добре дошли в изграждащото се най-мащабно военно съоръжение по източния фланг на НАТО.

Военновъздушната база Михай Когълничану (МК) взима името си от близкото село, което на свой ред е кръстено на румънски либерален политик от 19-и век. Съоръжението се намира близо до град Констанца в Североизточна Румъния и е предвидено да се превърне в най-голямата база на НАТО в Европа, надминаваща по мащаби дори американската Рамщайн в Германия, пише британската BBC.

Разширяването е започнало още през март, като се очаква да приключи до 2030 г. Базата ще е разположена на близо 3000 хектара и ще може да побира поне 10 000 войници и цивилни, отбелязва BalkanInsight. Разширителните дейности ще струват 2.7 милиарда долара и се очаква НАТО и САЩ да преместят тук ресурси и персонал от Рамщайн.

През 2022 г. руският президент Владимир Путин оправда нахлуването си в Украйна с това, че НАТО все повече се приближавало към европейския фланг на Русия – нещо, което се разминава с реалността. В отговор на инвазията обаче алиансът действително предприе ответни мерки срещу руската агресия и започна да подсилва защитата си, разполагайки войски на терен и подсилвайки военната инфраструктура.

Базата MK скоро ще разполага с ескадрила от румънски F-16, закупени наскоро от Норвегия, както и с безпилотни самолети MQ-9 Reaper. Ще бъде построен нов военен град, където на ротационен принцип ще се редуват военнослужещи от 32 държави. Последните попълнения са от Финландия.

Лейтенант Чарли Таг – пилот от Кралските военновъздушни сили на Великобритания (RAF), е на трето и последно дежурство в румънската база. „Тук има много по-голямо американско присъствие, много повече инфраструктура, възможности за настаняване, хора и оборудване“, разказва той пред BBC. И споделя, че руското нападение в Украйна е променило както районите, над които лети, така и стратегическия подход при неговите мисии. През 2021 г., по време на последното му дежурство, изтребителите на НАТО е трябвало да летят над международните води на Черно море.

Сега обаче пилотите се придържат стриктно към зоната от 12 морски мили над румънските и българските териториални води, „за да избегнат недоразумения, ескалиращи ситуацията с руснаците“.

„Преди бяхме тук като възпиращ фактор за всякаква руска агресия. Сега присъствието ни е по-скоро уверение за други страни – членки на съюза, като Румъния, че сме тук и сме готови да се защитаваме“, обяснява лейтенантът. И допълва, че откакто е пристигнал, не е имало заповед за прехващане на руски самолети.

При предишни мисии над Балтийско море обаче е имало подобни ситуации. През 2023 г. съюзническите самолети са излетели повече от 300 пъти, за да ескортират руски самолети, приближаващи се към натовски територии, като по-голямата част от прехващанията са над Балтийско море, информират от НАТО.

„Те просто се отклоняват по погрешка от маршрута си, но това не е против международното право. И все пак ние ги ескортираме, защото това показва на руснаците, че сме активни и наблюдаваме случващото се. Летим с въоръжени самолети, така че изпращаме ясно послание“, коментира Таг. „Освен това така получаваме ценна разузнавателна информация – записваме серийните номера на самолетите и оръжията, които те носят“, добавя той.

Полковник Николае Крету е командир на авиобазата MK. Късно през нощта в британския комплекс на съоръжението той наблюдава на дисплеите на радарите войната в съседна Украйна.

„Можехме да видим как дронове „Шахед“ влизат в Одеса“, разказва той.

Въпреки че самолетите на НАТО избягват ненужни сблъсъци с руснаците, има два известни инцидента над Черно море. През септември 2022 г. руски пилот разбра погрешно команда от наземния контрол и за малко не сваля британски самолет за събиране на разузнавателна информация с екипаж от около 30 души. През март 2023 г. пък американски дрон MQ-9 Reaper, излетял от Румъния, беше умишлено свален от руски самолет СУ-27 Flanker над международни води.

Въпреки войната в Украйна обаче ежедневието във военновъздушната база е предимно спокойно. В своя полупостоянен офис Скот Делей от Подкрепа на американската армия – Черно море, планира логистиката за 1840 американски служители, които базата приютява в момента.

„Опитваме се да им осигурим усещане за домашен уют, докато са тук. Така че наистина не е по-различно от всяка общност. Просто има ограда около базата“, споделя той. Едно от нещата, с което американските войници трудно могат да свикнат, казва Делей, е обстоятелството, че времето за доставка на продукти, поръчани онлайн, в Румъния може да трае седмици, а не часове.

 

Източник : Капитал

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News