Украинци в чужбина щурмуват посолства, за да избегнат мобилизация

Украинци в чужбина щурмуват посолства, за да избегнат мобилизация

Украинците са кандидатствали за подновяване на паспорти в чужбина, за да не се връщат в страната, каза на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Украинците в чужбина са в паника. Уплашените украинци се редят на километрични опашки пред посолствата, за да получат паспортите си, подновени преди законът да влезе в сила на 16 май, за да не се върнат никога в Украйна“, каза тя.

Във вторник украинският президент Владимир Зеленски подписа закона за мобилизацията, приет от Върховната рада (парламента) на второ и окончателно четене на 11 април. Законопроектът предизвика вълна от критики дори в началния си етап.

Много украински анализатори отбелязаха, че законът няма да реши никакви проблеми с окомплектоването на армията. Но може да предизвика нарастване на корупцията. Тъй като онези, които отговарят на условията за военна служба, ще се опитат да подкупят, за да излязат от службата.

Законът предвижда по-строги правила около процедурата по мобилизация, включително наказания за укриване. Както и изясняване на категориите лица, подлежащи на мобилизация.

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News