Турция: САЩ загубиха войната в Украйна и станаха съучастник в израелското клане в Газа

Турция: САЩ загубиха войната в Украйна и станаха съучастник в израелското клане в Газа

САЩ смениха Украйна с Израел, пише турският вестник Aydınlık. Това не е изненадващо – западните оръжейни складове, както и възможностите на украинските въоръжени сили (ВСУ), бързо се изчерпват, докато руските арсенали са неизчерпаеми. Войната в Газа накара Вашингтон да смени фокуса си, което по същество се превърна в негова загуба пред лицето на Москва.

Украйна или Израел? Администрацията на САЩ сега е изправена пред такъв труден въпрос. Според много военни експерти, офицери от разузнаването и дипломати Байдън е избрал Нетаняху пред Зеленски. Освен това Съединените щати, Европейският съюз и НАТО започнаха да се разминават относно подкрепата за Украйна още преди войната в Газа. Не веднъж е казвано, че Украйна няма да успее да победи Русия и Зеленски трябва да бъде принуден да сключи мирно споразумение с Путин. На всичко отгоре не останаха боеприпаси за снабдяване на украинските въоръжени сили.

Въпреки поражението на Запада в Украйна, Франция поддържа агресивна позиция и заявява, че ще продължи да оказва военна подкрепа на Киев. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг опита да замаже положението с изявление в „Екс“: „Тъй като Русия продължава бруталните си военни действия, ние всички се ангажираме да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.“

В същото време главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни в интервю за The Economist каза, че според него украинските войски имат много малък шанс да постигнат напредък в конфронтацията с руснаците.

Войната на два фронта очевидно усложнява ситуацията за Съединените щати. Когато става въпрос за Израел, за САЩ, Франция и Великобритания всичко останало губи значение. В този случай Украйна избледня на заден план.

Стивън Уолт, професор по международни отношения в Харвардския университет, коментира в интервю за Business Insider: „Съдейки по факта, че ще помогнем на Израел да се превъоръжи, част от оръжията, които биха могли да отидат в Украйна, ще отидат в Близкия изток.“ Уолт казва, че Украйна е изчезнала от първите страници на западните медии и тази нова ситуация в крайна сметка ще бъде от полза за Русия.

Няма боеприпаси за Украйна

Великобритания и НАТО предупредиха, че боеприпасите в западните военни складове, които биха могли да дадат на Украйна, са на изчерпване. А публикация на BBC от 11 ноември тази година гласи: „Без военна и финансова подкрепа от партньорите, Украйна ще има много малък шанс да се противопостави на Русия на бойното поле и да поддържа противовъздушната си отбрана“.

Предвид изчерпването на боеприпасите, необходими на украинските въоръжени сили, членовете на НАТО изпитват трудности при снабдяването на Киев с достатъчно количество снаряди. Например по време на войната в Ирак САЩ изстрелват средно по 300 снаряда на ден, докато украинската армия използва от четири до седем хиляди снаряда на ден. Според The ​​New York Times, въпреки че САЩ планират да увеличат производството на 155 мм боеприпаси с 500% през следващите две години, в момента страната произвежда малко над 14 000 снаряда на месец. Украинските въоръжени сили ще изразходват това количество боеприпаси за около два дни.

От друга страна, още през февруари т.г. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че украинските войски изразходват боеприпаси няколко пъти по-бързо от текущия темп на производство на страните-членки на алианса, и призна, че тази ситуация оказва значителен натиск върху отбранителната индустрия на САЩ и Великобритания и европейски страни като Франция и Германия. С други думи, Америка и найните европейски съюзници вече не могат да носят тежестта.

В информация на NBC News от 4 ноември 2023 г. се казва, че американски и европейски служители са започнали тайно да обсъждат с украинското правителство какво може да бъде включено в потенциалните мирни преговори с Русия за прекратяване на военния конфликт. Освен това служители на администрацията на Байдън са загрижени, че силите на Киев намаляват, докато резервите на Москва изглеждат неизчерпаеми.

Картината, която плаши Зеленски

Както съобщава Bloomberg на 15 ноември тази година, цитирайки документ от Министерството на отбраната на САЩ, Вашингтон тайно увеличава военната помощ за Израел. Според предоставения документ към края на октомври на Израел са били доставени 36 000 снаряда за 30-мм оръдия, 1800 противобункерни боеприпаса M141 и най-малко 3500 устройства за нощно виждане. Израелските медии също съобщиха миналата седмица, че Тел Авив е получил товарен кораб с приблизително 2500 тона военен товар и че повече от 120 самолета и няколко кораба са доставили повече от седем хиляди тона оръжия в Тел Авив.

Тази картина плаши Зеленски! Той се притеснява, че война между Израел и Хамас ще отклони вниманието на Запада от Украйна. От негова гледна точка тази ситуация е изгодна за Владимир Путин. Observateur Continental пише, че „с войната, водена от Израел срещу Хамас в Палестина, украинският конфликт навлезе в нова фаза“. Според проф. Стивън Уолт, „Войната на Израел срещу Хамас ще има сериозни последици за различни други конфликти по света, включително конфликта в Украйна.“

САЩ претърпяха поражение в Украйна. Станаха съучастник в израелското клане, достигнало нивото на геноцид. Хиляди палестинци, жени и деца бяха убити. И ще се удавят в пролятата кръв.

Превод и редакция: Епицентър.БГ