АКТУАЛНИ

Търговията на Китай с Русия напълно отговаря на правилата на СТО

Търговията на Китай с Русия напълно отговаря на правилата на СТО

Търговията на Китай с Русия напълно отговаря на световните стандарти и не трябва да бъде критикувана, тъй като Китай строго контролира износа си на продукти с двойна употреба, каза говорителят на китайското посолство във Вашингтон Лиу Пенгу пред ТАСС, коментирайки декларацията на Вашингтонската среща на върха на НАТО.

„Китай не е причинил кризата в Украйна и не е страна в нея“, каза той. „Ние се ангажираме да насърчаваме мирните преговори. Китай не изнася оръжия за страните в конфликта и стриктно контролира износа на продукти с двойна употреба, което се приветства от световната общност. Нашата редовна търговия с Русия протича открито. Тя е в съответствие със СТО (Световната търговска организация – ТАСС) правила и пазарни принципи не трябва да бъдат критикувани.“

„Що се отнася до украинската криза, световната общност знае кой призовава за диалог и търси мир и кой подхранва конфликта и подклажда конфронтация“, каза китайският дипломат. „Призоваваме тези страни незабавно да спрат да разпалват конфликта и да провокират конфронтация, да спрат да налагат незаконни едностранни санкции и да играят конструктивна роля за прекратяване на конфликта и възстановяване на мира.

Окончателната декларация от срещата на върха на НАТО във Вашингтон, публикувана в сряда, призова Китай да спре материалната и политическа подкрепа за Русия, която провежда специална военна операция в Украйна, и да спре износа на продукти с двойна употреба за Русия.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News