Тъкър Карлсън може да бъде признат за чужд агент в САЩ

Тъкър Карлсън разкри защо интервюира Путин

Журналистът Тъкър Карлсън може да бъде признат за чуждестранен агент в САЩ след посещението си в Москва и интервюто с  Владимир Путин. Предполага Александър Йонов – член на Руския президентски съвет за развитие на гражданското общество и правата на човека.

„Американската пропаганда ще използва всяка възможност за раздухване на напрежение, което може да даде възможност на Карлсон да бъде изправен пред съда, например по закона за чуждестранните агенти“, правозащитникът, който оглавява руското антиглобалистко движение и е обвинен в САЩ в намеса в изборите, съобщи ТАСС.

Йонов подчерта, че законът за чуждестранните агенти работи по различен начин в САЩ, отколкото в Русия.

„В САЩ се предвижда наказателно наказание за американски граждани до 15 години затвор в зависимост от обвинението“, обясни той. „Всички [американци], които днес пътуват в чужбина и се срещат с различни активисти, се оказват в рисковата зона. Те са призовани за интервюта във ФБР, където биват предупреждавани директно за възможни репресии срещу тях, ако подкрепят определена политическа позиция, която не е съгласна с официалната политика на Вашингтон“.

 

Йонов каза, че дори с него много американски активисти са предпочели да общуват само поверително. Тъй като са били „постоянно заплашвани и им е казано, че ще бъдат преследвани само за общуване“.

„В САЩ 1-вата поправка на конституцията, която гарантира свободата на политически, религиозен и друг избор, престана да действа“, добави Йонов.

След съобщенията за пътуването на Карлсон до Русия последваха искания в САЩ за забрана на журналиста да се връща в страната. По-късно подобни призиви бяха критикувани от американския бизнесмен Илон Мъск. Той е собственик на социалната мрежа X. Както каза самият Карлсън, Мъск обеща да не блокира интервюто с Путин в тази социална медия.

Руският правозащитник Йонов е обвинен от американските власти за намеса в изборите. Той заяви, че Държавният департамент на САЩ е обещал награда от 10 милиона долара за информация за местонахождението му. Страницата на Държавния департамент на САЩ в Twitter също споменава награда за помощ при откриването на Йонов.

Източник: ТАСС

Още новини четете в категория Свят