Социалните мрежи пощуряха от гафа на Цветанка Ризова в ефир (ВИДЕО)

Социалните мрежи пощуряха от гафа на Цветанка Ризова в ефир (ВИДЕО)

След огромният гаф, който допусна Цветанка Ризова в ефира на БТВ, социалните мрежи полудяха. Дългогодишната телевизионна водеща е разпъната на кръст от всякакъв род критикари. Припомняме, че по време на предаването си Ризова влезна в спор с Тошко Йорданов.

Тя започна да го убеждава, че България никога не е признавала Палестина като самостоятелна държава, което не е вярно. Ето и видео от цялата сценка, която се разигра в ефир:

 Човек не може да помни всичко и е нормално да се обърка, но когато имаш и слушалка в ухото и няма кой да ти подскаже… Хората започват да си задават различни въпроси!

Република България поддържа официални връзки с Организацията за освобождение на Палестина (ООП), която е призната от международната общност за законен представител на палестинския народ, от февруари 1973 г.

Организацията откри свое бюро в София през 1974 г. През ноември 1988 г. българското правителство признава с декларация обявената от ООП Държава Палестина. През декември същата година е подписан протокол с ООП, съгласно който палестинското представителство в София получи статут на посолство.

Република България придава значение на отношенията си с Палестина,

както в контекста на желанието си да развива двустранните си отношения с палестинската страна във всички области от взаимен интерес, така и водена от желанието си да допринесе за намирането на трайно и справедливо решение на Близкоизточния мирен конфликт. Република България е убедена, че единственият начин за подобно решение на конфликта е посредством създаването на независима и демократична палестинска държава.

Водена от стремежа си да провежда балансирана политика по отношение на конфликта, българската страна се придържа към установената дипломатическа практика на останалите държави членки на ЕС, която предвижда посещения в Палестина наред с посещения в Държавата Израел. На 22 март 2018 г. президентът на Република България Румен Радев посети Рамалла и проведе среща с палестинския президент Махмуд Аббас, Министър-председателят на Република България Бойко Борисов бе на официално посещение в Палестина на 14 юни 2018 г., където проведе разговори с палестинския министър-председател Рами Хамдалла. По време на посещението бе подписана Спогодба за сътрудничество между Министерството на образованието и науката на Република България и палестинското Министерство на образованието и висшето образование. През септември 2019 г. бе осъществена визита на министъра на външните работи и експатриатите на Палестина д-р Рияд ал-Малики в София.

По ред обективни причини търговско-икономическите връзки между двете страни са сравнително слабо развити.

Страната ни отпуска средства за палестинските бежанци основно по линия на Агенцията за бежанците към ООН (UNRWA). През 2023 г. финансовият принос на България за дейността на UNRWA бе удвоен в сравнение с 2022 г., като достигна 100 000 евро.

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News