Симеон Дянков съсипа Асен Василев: Бюджетът му е „на закуска торта „Гараш“, а след това нищо“

Симеон Дянков съсипа Асен Василев: Бюджетът му е "на закуска торта "Гараш", а след това нищо"

„Изглежда все едно сутрин на закуска имате торта „Гараш“ и след това нямате никаква храна за обяд, вечеря и за следващите дни. Харчи се изведнъж всичко. Проектобюджет 2024 е абсолютно нереалистичен в приходната си част, в никакъв случай няма това да се изпълни“. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков пред bTV.

„Обещават се тези захаросани изделия в началото, след това до март-април ще се види, че този бюджет не може да се изпълни. ЕК идва през април с прогнозата си за еврозоната. Още на 15 януари ще знаем и годишната инфлация, и дефицита и още тогава ще е ясно, че няма да влезем в еврозоната. Официално ще го знаем през април, но времето за разговори за нов финансов министър е 15 януари“, допълни Дянков.

Според него в Бюджет 2023 НАП трябва да съберат 35 млрд. лв. приходи до края на годината, но за момента липсват 2 млрд. лв., които по думите му няма да бъдат събрани.

 „За следващата година се предлагат 41 млрд. лв. събираемост от НАП, което е с 25% годишен растеж. С други думи икономиката ще расте общо с 8% в номинал – инфлация плюс икономически растеж, и по някакъв начин те си представят, че с 25% ще се увеличат приходите. Как? Инфлацията за тази година е 8,5%, икономическият ръст – около 2%. Понеже за следващата година са по-ниски, ще има още по-голяма дупка в бюджета“, обясни бившият финансов министър.

Според Симеон Дянков ще влезем в еврозоната най-рано през 2027 г.

„Финансовият министър трябва да е по-смел и да върне ставките на ДДС на предпандемичните критерии, включително и за ресторантьорите. Така се получават допълнителни 650 млн. лв. годишно по сметките на финансовото министерство. Ако няма връщане на ДДС на 20%, тогава няма да има Мездра, „Хемус“, каза още Дянков.

Той определи кабинета „Денков“ като правителство на „Лукойл“. По думите му допълнителните пари за бюджета се намират именно в компанията.

„Дори за 2022 г. „Лукойл“ ни дължи 600-800 млн. лв. корпоративен данък. Дерогацията трябва да падне веднага, няма никаква опасност. С дерогация цените у нас на нефтените продукти са горе-долу на европейско ниво, в същото време „Лукойл“ е направил около 3 млрд. долара печалба само за 2022 г., тя идва от нашите джобове и излиза навън“, посочи Симеон Дянков.