АКТУАЛНИ

Сглобката в р-н „Оборище“ покри финансирането на дом за украински деца

Сглобката в р-н „Оборище“ покри финансирането на дом за украински деца
Защо никой не може да открие къде е къщата за украински деца, финансирана по проект на „Норвежкия финансов механизъм“, по който е работила бившата районна зам.-кметица Надежда Бобчева, която Терзиев назначи за своя заместничка в Столична община?

Миналата седмица стана известно името на Надежда Бобчева, която новият столичен кмет Васил Терзиев назначи за своя първа заместничка, и която ще отговаря за екологията в общината. Каквото и да означава „екология“ в град, който често влиза в световните класации с високото съдържание на фини прахови частици във въздуха, пише в свое разследване сайтът BIG5.

Ако някой си мисли, че Бобчева е ново лице на „Промяната“, което влиза в местното управление, за да се погрижи за столицата, жестоко се лъже. Госпожа Бобчева е минала през всички партии, но тихичко дълбаейки си местенце в общинското управление като „еколог“.

Бобчева е родом от Силистра. Старите силистренци разказват, че тя е с руско потекло по майчина линия и сериозно семейно комунистическо наследство. И двамата ѝ родители са твърди комунисти. Бащата, Друми Бобчев, е бил кмет от БСП на едно от силистренските села. Леля ѝ Наталия Карионова пък е била висш партиен кадър и партиен секретар, съпругът ѝ също. Техни съседи от времето на соц-а си спомнят, че хората в махалата винаги са си мерели приказките за властта пред членовете от нейното семейство, защото се е говорило, че са уши не само на БКП, разкри наскоро МediaМall.info.

Кариерата си на общинар Надежда Бобчева започва като общински съветник на БСП в Силистра. Два мандата е виден социалист в родния си град, както и председател на групата на червените в местния парламент. След което „позеленява“ и през 2019 г. се премества в София. Така потомствената комунистка Надежда Бобчева става активист на Зелените, които са част от “Демократична България. И като виден зелен демократ през 2019 г. става заместник-кмет на столичния район „Оборище“.

Сглобката в р-н „Оборище“ покри финансирането на дом за украински деца

По време на престоя си в р-н „Оборище“ жителите в централния столичен район така и не разбраха, че имат виден „еколог“ в общината. Забелязаха обаче, че паркът „Заимов“ и Докторската градина изведнъж западнаха като поддръжка, потънаха в мрак, поливните системи спряха, а паркът стана убежище на клошари и мигранти. Толкова за „екологията“ в общината.

Затова пък госпожата започна да се изявява като виден експерт по управление и оценка на проекти, финансирани със средства от ЕС. И за да е в крак с времето – проектите са насочени към украинските бежанци.

Така Бобчева работи по няколко проекта на „Норвежкия финансов механизъм“. Единият от тях е „Бъдеще за децата: Предоставяне на комплексна социална подкрепа за непридружени деца мигранти и бежанци“, с номер от ИСУН BGHOMEAFFAIRS-1.003-0004“, финансиран от Програма „Вътрешни работи“ на „Норвежкия финансов механизъм“ за периода 2014-2021 г.

Сглобката в р-н „Оборище“ покри финансирането на дом за украински деца

Посетихме този общински имот, който се намира на ул. „Цар Симеон“ №78 и където би трябвало да се намира центърът за приютяване на украински деца. Оказа се, че това е входът на бившето култово заведение „Гамбринус“. На първия етаж в общинския имот се е разположил кокетен френски ресторант „Летранжер“.

Потърсихме следи от украински бежанци и на втория етаж на сградата, но и там такива не се виждат.

За този общински имот зам.-кметицата Бобчева е теглила заем от 100 000 лв. на гърба от Столична община. Разкрихме информация, че не се е разплатила с хората, които са вършили освежителни ремонти на имота.

Всъщност схемата зам.-кметицата Бобчева е проста и нагла. Тя първо взима кредити от Столична община, след което баламосва колегите си с някакви бляскави проекти по „Норвежкия финансов механизъм“ (като тук говорим за три програми, на които е ръководител), а после не се разплаща с хората, положили труд. Да не говорим, че тези проекти трябва да се отчетат и нищо чудно съвсем скоро норвежците да запорират сметките на Столична община. Според източници в общината, Бобчева е пробила в Столична община именно за да се опита да уреди съмнителните си сделки.

Също така медията ни научи, че през тази седмица общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера е повдигнал този въпрос на заседание на Столичния общински съвет, а финансовият министър Асен Василев е разговарял по тази тема с Васил Терзиев. Така и не е ясно още какво точно е накарало новоизбраният столичен кмет да избере именно Бобчева за свой заместник. Според запознати, тя му е била предложена от Владислав Панев от ДБ, а на всички е ясно, че Терзиев няма административен опит и е на светлинни години от задкулисните схеми в Столична община.

Сглобката в р-н „Оборище“ покри финансирането на дом за украински деца
Бобчева неотлъчно до Терзиев по време на предизборната кампания

Дали скандалният случай ще остане „на трупчета“, още не ясно, тъй като не бива да забравяме, че район „Оборище“ се управлява от „Продължаваме промяната“ и именно в този район се намира и централата на партията. За отбелязване е обаче, че именно по времето на Бобчева като зам.-кмет на „Оборище“ се откри офиса на ПП на ул. „Чаталджа“, след което скоростно бе решен и ремонтът на тротоарите, които от години бяха непроходими и по нищо не напомняха на част от централна столична улица.

Източник: MEDIAMALL.INFO