АКТУАЛНИ

ДДС за ресторантьорите остава 9%, но ще има данък бакшиш

НС гласува на първо четене промените в НПК
Директор на дирекция „Данъчна политика“ Людмила Петкова от МФ обясни пред депутатите, че от намалената ставка загубите за бюджета са 309 милиона лева

Въпреки че на бюджетна комисия само ПП-ДБ подкрепиха предложените от Министерството на финансите промени в Закона за ДДС, при гласуването на първо четене в пленарна зала измененията бяха приети с подкрепата на ГЕРБ и ДПС.

От ГЕРБ и ДПС вече дадоха заявки, че между първо и второ четене ще предложат промени.

В приетия днес закон се запазва нулевата ставка за хляба и брашното до средата на 2024 г.

Най-сериозните промени засягат ресторантьорския бизнес.

Първоначално Асен Василив настоя, че ставката за тях трябва да е 20%, както е за всички останали. След това се стигна до компромис и при редица условия ДДС за ресторантьорите се запазва на 9%.

Директор на дирекция „Данъчна политика“ Людмила Петкова от МФ обясни пред депутатите, че от намалената ставка загубите за бюджета са 309 милиона лева.

Въпреки това мярката ще се прилага временно до края на 2024 г., а за компенсиране на загубите се въввеждат мерки, които са включени в няколко закона.

Ресторантьорите ще са длъжни да изплащат всички заплати по банков път, да ползват пост терминали. Ще има и облагане на бакшишите, ще се въведе патентен данък и софтуер одобрен от НАП.

„Всички тези мерки са предложени като алтернатива на стандартната ставка от 20%“, обясни Петкова.

 

Още новини четете в категория Новини