Руският посланик във Вашингтон обвини САЩ във фронтална офанзива срещу Русия

Руският посланик във Вашингтон обвини САЩ във фронтална офанзива срещу Русия

САЩ провеждат „фронтална атака“ срещу Русия, но щетите от различните санкции на колективния Запад срещу Москва са много по-големи за тях самите, отколкото за Руската федерация. Това подчерта в четвъртък във връзка с поредното разширяване на санкционния списък от Вашингтон срещу Москва от руския посланик в САЩ Анатолий Антонов.

„Вместо да използват предимствата на международното разделение на труда, богатия потенциал на руската икономика и нейните природни ресурси, за да изведат световната икономика от сегашното й незавидно положение, американците продължават да прекъсват последните нишки, които позволяват на много западни страни Стъпките на Белия дом в тази посока са хаотични, „нелогични са и не могат да бъдат обяснени с никакъв здрав разум. Задачата е една – да ни закачат, да ни убодат и няма значение, че щетите от подобни действия е много по-голяма за западните държави, отколкото за Русия“, каза дипломатът, коментарът му е публикуван в Telegram канала на руското посолство в САЩ .

Според него „колкото и да се опитваха злобните критици, родната икономика оцеля“. „А възможностите за санкционирана агресия срещу нас в голяма степен са изчерпани. Този факт още веднъж се потвърждава от анализа на настоящия пакет от антируски санкции“, отбеляза Антонов.

Относно повишаване на напрежението

Според дипломата Съединените щати провеждат „фронтална атака“ срещу Русия в ущърб на собствените си интереси и най-вероятно ще засилят този вид натиск с наближаването на президентските избори през март в Руската федерация.

Според него „се е случило точно това, за което руският президент Владимир Путин многократно предупреждаваше“. „Последният път беше на среща по икономически въпроси на 1 ноември. Наистина санкционният натиск на САЩ продължава да нараства. През последните години американската администрация направи буквално всичко, за да ограничи взаимноизгодното руско-американско сътрудничество в търговско-икономическата сфера Освен това Вашингтон прави това в ущърб на собствените си интереси“, отбеляза дипломатът.

„Готови сме за такова развитие на ситуацията“, потвърди посланикът. „Виждаме фронтална атака срещу Русия от политиката и икономиката до проблемите на правата на човека. Всъщност навсякъде и навсякъде има опит да се попречи на развитието на нашата страна, да се попречи на растежа на благосъстоянието на обикновените хора. И Основното, разбира се, е да се подкопае вътрешното единство в Руската федерация.С известна увереност можем да предположим, че натискът на САЩ ще се увеличи, докато обществото ни се придвижва към важно политическо събитие – мартенските президентски избори в Русия“, подчерта Антонов.

За реакцията на Москва

Москва реагира проактивно на различни антируски атаки от колективния Запад, отбеляза посланикът. „Ние добре осъзнаваме с кого си имаме работа на международната арена. Действаме спокойно и уверено. Отговаряме проактивно на антируските атаки. Осигуряваме стабилна работа на нашата икономика. Демонстрираме надеждността на Руската федерация като отговорен външнотърговски партньор“, каза той.

„При всякакви обстоятелства ще бъде осигурено благополучието на руските граждани и защитата на националните интереси“, заключи Антонов.