Русия призовава страните да се върнат към тристранните споразумения за Нагорни Карабах

Русия призовава страните да се върнат към тристранните споразумения за Нагорни Карабах

Москва призовава страните да се върнат към спазването на тристранните споразумения на Русия, Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах, се казва в изявление на руското външно министерство, предава ТАСС.

„Най-важното сега е незабавно да се върнем към спазването на тристранните споразумения, подписани на най-високо ниво през 2020-2022 г., които определят всички мерки за мирно разрешаване на проблема с Нагорни Карабах“, се казва в изявление на министерството. също призовава страните „да спрат въоръжените вражди и да направят всичко възможно, за да защитят населението на Нагорни Карабах и да защитят неговите интереси.“.

„Поради бързата ескалация на въоръжените военни действия в Нагорни Карабах, настоятелно призоваваме конфликтните страни незабавно да спрат кръвопролитията, да прекратят военните действия и да предотвратят жертви сред цивилното население“, казаха от министерството.

„В момента руските мироопазващи сили оказват помощ на цивилното население [на Нагорни Карабах], включително предоставяне на медицинска помощ за тях, и се занимават с въпросите на евакуацията“, казаха от министерството.

 

На 19 септември напрежението в Нагорни Карабах отново избухна. Баку обяви, че започва това, което определи като „местни антитерористични мерки“ и поиска изтеглянето на арменските войски от региона. Ереван на свой ред заяви, че в Карабах няма арменски сили, като нарече случващото се „акт на широкомащабна агресия“. Жителите на арменската столица излязоха на протест пред сградата на арменското правителство, обвинявайки ръководството на страната и премиера Никол Пашинян за ситуацията.