Росица Матева: Днес следобед машините трябва да са готови и да тръгнат към секциите

ЦИК: 34,16% е избирателната активност в страната към 16.00 ч

„По-всичко личи, че ще гласуваме с машини на балотажа. Процедурата за удостоверение е протекла по правилата. Институциите свършиха своята работа в кратко време. Днес следобед машините трябва да с готови и да тръгнат към секциите“. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

„Истината е, че невалидните бюлетини са малко по-малко спрямо 2019 година. Проблемът е комплексен. Получавахме сигнали, че са дават указания на членове на СИК да не поставят втори печат на бюлетините. Давани са указания при избора на общински съветници да се поставя знак само в кръгчето с преференция, което прави изборът недействителен (тъй като не е отбелязан номер на кандидатска листа – бел. ред.). Избирателите неясно защо, когато се гласува на местни избори с няколко вида бюлетини, допускат грешки. Бюлетината, с която се гласува за общински съветници, е същата, като тази за народни представители“, каза още Матева.

„Твърдението на политици, че информацията в справката на ДАНС не е вярна, не са опровергани. До момента няма данни, че написаното в справката не е било извършено. Последствията са сериозни. Най-сериозното е свързано с доверието в машинното гласуване. Възможни са манипулации. Не говорим за сниманото. Никой не задава въпросът къде се намира флаш паметта, на която е записана цялата процедура“, подчерта говорителят на ЦИК.

Тя е категорична, че Централната избирателна комисия не е била част от „активно мероприятие“.

Според нея действията на зам.-министъра на електронното управление са извършени извън процедурата на ЦИК и не са били описани никъде.
„Софтуерът, с който ние гласуваме, е засегнат. Направено е второ доверено изграждане, извън процедурата на ЦИК. Най-големият риск е да се инсталира този софтуер на машините. Флашката, която ЦИК е дала на „Сиела“ е от довереното изграждане на 20 октомври. Флашката на зам.-министъра е от 25 октомври. Въпросът е защо се прави и къде е флашката“, посочи тя, но не коментира дали софтуерът е бил инсталиран преди 25 октомври.