Синът на Пригожин е новият ръководител на ЧВК „Вагнер“

Синът на Пригожин е новият ръководител на ЧВК „Вагнер“

Синът на предприемача и бивш ръководител на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин, Павел, стана шеф на частната военна компания, която вече е включена в Руската гвардия. Световните издания съобщават някои подробности за новия лидер на ЧВК „Вагнер“.

Павел Пригожин е роден на 18 юни 1998 г. Той е средното дете в семейството на бизнесмена. Според думите на Евгений Пригожин, синът му е бил на военна служба и след това е подписал договор с неговата компания.

Като част от ЧВК „Вагнер“ той е служил като разузнавач и оператор на дрон, участвал е във военни операции в Сирия и Украйна, а също така е награден с медал „Черен кръст“.

От началото на войната в Украйна Евгений Пригожин е заявявал, че неговият наследник прекарва много време в Донбас.

През 2018 г. Павел Пригожин започва своята предприемаческа кариера, като основава компанията „Бета“. С течение на времето бизнесът му постепенно се разширява и от 2020 г. той става ръководител на компанията „Лахта Плаза“.

Павел има връзки с художествената галерия „Цветовете на живота“, която се управлява от майката на Евгений Пригожин Виолета.

Той също така си сътрудничи с петролната и газова корпорация „Газпром“, а компаниите му са специализирани в строителството на луксозни недвижими имоти в Санкт Петербург. В допълнение, Павел е собственик на големия жилищен комплекс „Лахта Парк“.

Завещанието на Пригожин-старши обявява прехвърлянето на цялото му имущество на Павел. Двете дъщери получиха само малка част от активите.

Павел Пригожин придобива контрол върху група компании под названието Concord, която включва ресторанти, кетъринг, хранителни доставки за военните и училищата.

На 3 март 2022 г. Европейският съюз въведе персонални санкции срещу Пригожин-младши. Новият ръководител на ЧВК „Вагнер“ е женен за Екатерина, дъщеря на ресторантьора и собственика на концертна зала Сергей Инкин. Семейство Пригожин живее в елитното селище Северен Версай близо до Санкт Петербург.