РАЗКРИТИЕ! ПП-ДБ се разпада на три, ще има гласове от там за ново правителство на Борисов

РАЗКРИТИЕ! ПП-ДБ се разпада на три, ще има гласове от там за ново правителство на Борисов

Преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова заяви, че Борисов играе по един и същи начин – предлага екип от преговарящи и те са в малко по-ограничен състав, като разбирането, че или ГЕРБ има водеща роля, или отиваме на нови избори, е един лек ултиматум.

Борисов би трябвало да е по-иновативен в подхода си и да предложи 5-10 теми, приоритети, дейности, по които да започнат преговори за съставянето на правителство, коментира доц. Киселова в студиото на БТВ.

Според нея макар и да загубиха един мандат, ГЕРБ са в много по-изгодна позиция за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание.

„Много е възможно да не се стигне до философска дилема затова да се търси легитимност, а да се стигне до разбиване на парламентарна група. Ако видим какви процеси текат в ПП-ДБ, аз не изключвам да има вътре разпад на три части. Това е възможно да доведе гласове, които да стигнат до 121 гласа подкрепа за правителство“, изтъкна Киселова.

„Мислеха, че са много по-умни, много по-хитри“, каза още събеседничката.

Тя зададе въпроса какво означава произнесената от Кирил Петков дума „реванш“ – според нея „реванш“ означава нови избори, нова сделка.

„Но сега Борисов ще дели със себе си, най-много с Пеевски“, посочи доц. Киселова.

Тя изрази тревога, че в парламентарните партии няма вътрешна демокрация, „начинът, по който се вземат решения във всяка една от партиите, показва доминация на едно или няколко его“.

Тя е на мнение, че ПП-ДБ са подходили доста аматьорски в политиката и за ротацията, като са си мислили, че са много по-умни и хитри от опонентите си.

„Сега Борисов ще дели със себе си и най-много с Пеевски. Много трудно и почти никога избирателите няма да се върнат към ПП-ДБ“, добави доц. Киселова. И очаква, че завладяването на институциите отново ще започне, а реваншът ще се направи от ГЕРБ и Борисов.

Според доц. Киселова скоро няма да има нови избори, защото моделът ГЕРБ-ДПС си стъпва на здрава основа.

В момента е много по-голяма вероятността да се състави правителство спрямо старта на предишния парламент. Това коментира пред БНТ доц. Стойчо Стойчев, като не вярва БСП да подкрепи кабинет на ГЕРБ.

С искането си външният министър и министърът на отбраната да са на ГЕРБ Бойко Борисов иска да каже ясно, че той ще поеме отговорността. Едва ли Пеевски и Борисов ще отидат лично на консултациите при президента, според прогнозата на Стойчев. Ще има успокоение на страстите, убеден е той и изтъкна, че преговорите ще са по-скоро формални.

Управителят на социологическа агенция „Маркет Линкс“ Добромир Живков смята, че за кабинет трябва да се преговаря на най-високо ниво. Липсва прозрачност, коментира той относно преговорния екип на Бойко Борисов. По мнението му ще се върви към кабинет на националното спасение. Не е изключено да има плаващи мнозинства. Ние сме в тежка политическа криза, убеден е Живков, като според него в момента са отслабени всички политически сили. Политическата ни култура слиза на махленско ниво. Президентски проект ще е поредното политическо разочарование, заяви още той.

Политологът Страхил Делийски заяви, че няма да е лесно да се състави кабинет, който да се ползва с някакво голямо обществено доверие. Какъвто и да е форматът, това ще е кабинет на ГЕРБ, подчерта той. С втори или трети мандат едва ли ще се случат някакви ефективни неща, по думите му. Политическата криза може да се реши само със силно лидерство. Властта трябва да се подели затова трябва да се поделят и приоритетите, каза още Делийски, като допълни, че България няма нужда от електорален бустер.

 

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News