Правителството на САЩ може да спре работа след по-малко от 24 часа

Това означава спиране на редица обществени услуги, милиони служители без заплати и политическо напрежение, пише Асошиейтед прес.

По-малко от 24 часа остават до евентуалното спиране на работа на американското правителство, а американският Конгрес засега не намира съгласие за осигуряване на така необходимото краткосрочно финансиране.

Макар че някои агенции няма да бъдат засегнати (например получаването на чекове за социални помощи ще продължи), други правителствени функции ще бъдат силно свити. Федералните служби ще спрат всички дейности, които се оценяват като несъществени и милиони държавни служители, включително членове на въоръжените сили, ще останат без възнаграждения. 

До подобна ситуация се стига, когато Конгресът не успее да приеме някаква част от финансовото законодателство. За да финансират държавните служби, конгресмените трябва да приемат 12 различни разходни закона, които в последствие да бъдат подписани от президента.

Процесът обаче е времеемък. Често се налага да се договори временно удължаване, за да се даде възможност правителството да продължи да работи. Ако не бъде задействано необходимото законодателство навреме, правителствените агенции трябва да спрат всички несъществени дейности и да не изплащат заплати до края на блокажа.

Текущото финансиране изтича на 1 октомври, когато започва новата федерална бюджетна година. Ако се стигне до спиране на дейността на агенциите, е трудно да се предвиди колко дълго може да продължи то.

Контролираният от демократите Сенат и Камарата на представителите, където доминират републиканците, работят по коренно различни планове, за да предотвратят подобна ситуация.  От 1976 г. е имало 22 кризи с финансирането, като при 10 от тях служителите са останали временно безработни.

Най-дългият такъв период е през 2018-2019 г., когато тогавашният президент Доналд Тръмп и демократите в Конгреса влизат в конфронтация заради искането на държавния глава да се финансира стена по границата с Мексико.

Блокажът продължава 35 дни и е само частичен, тъй като Конгресът все пак приема някои законодателни документи, за да поддържа функционирането на части от правителството.

Източник: Труд

Още новини четете в категория Новини