Енергийният министър: Не знам логиката на тези 36 заплати за напускащите миньори (ВИДЕО)

Енергетиците продължават протеста! Искат оставката на правителството на "сглобката"

„Не знам за какво става дума. Тепърва ще влизам в логиката на предложението да се дават 36 заплати на напускащите миньори“, изненадващо обяви министърът на енергетиката Румен Радев след срещата си с ръководствата на ТЕЦ „Марица изток 2“ и „Мини Марица изток“. Той се оправда с факта, че бил в чужбина, снощи се прибрал, не бил на заседанието на МС и тепърва ще навлиза в темата. 

Енергийният министър обаче не скри учудването си от обещанията за 36 заплати накуп на тези, които изберат да напуснат мините. Тази идея първо беше артикулирана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, после бе потвърдена и от финансовия министър Асен Василев, който обаче обясни, че ще има и критерии за получаване на въпросната сума. Василев изчисли, че на базата на сегашните заплати, миньорите могат да разчитат на около 150 000 лв.

 

„Не трябва да се създава напрежение в обществото ни за настройване на една група хора срещу друга група хора. Аз си стоя зад колегите енергетици. Всички хора, които са излезли като колеги в момента на протести, със сигурност не застрашават функционирането на системата в момента. Това, че колегите са навън и протестират, не компрометира изпълнението на техните задачи“, заяви енергийният министър.

По-късно енергийният министър се престраши и се срещна с протестиращите миньори, които втори ден блокират магистрала „Тракия“ и Подбалканския път. Протестиращите попитаха министъра защо управляващите са бързали снощи да предаде териториалните планове в Брюксел.

„Първият срок, който беше за предаване, беше още на 30 юни. След това срокът, който ни дадоха, беше август. Най-последният беше 30 септември. Уточнението беше, че ще се преговаря по този вариант“, обясни Радев.

Протестиращите му припомниха обаче, че никой не е виждал окончателния ариант на плановете и списъците, които вече са изпратени в Брюксел.

Министърът призова протестиращите за срещи и за диалог. „Може да нямам политически гръб, но пък познания имам“, допълни Радев.

Недоволните обясниха, че гражданското неподчинение няма да спре. И започнаха да скандират „Оставка!” и „Довиждане“.

„Не ни спасявайте. Уморихме се от това спасение. Сложихте ни примката на врата. Записаното в териториалните планове е краят на нашата работа, на нашите съдби. Буквално още от утре трябва да си търсим билети за някоя друга държава“, каза един от протестиращите на министъра.

Часове по-рано протестиращите енергетици и миньори отказаха каквито и да е срещи с властта. Те продължиха блокадата на магистрала „Тракия“ и на Подбалканския път в района на Гурково и заявяват, че няма да отстъпят от исканията си. Те поискаха министърът да дойде на самата магистрала, за да изложи предложенията си.

На фона на протести и блокади премиерът Николай Денков отправи покана към енергетиците и миньорите за разговори в неделя следобед в Министерския съвет.

Поканата е към централите на двата големи синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, както и към организациите им във „въглищните“ райони Кюстендил, Перник и Стара Загора – Кюстендил, Перник и Стара Загора, и в предприятията ТЕЦ „Марица изток 2“, „Мини Марица-изток“, отделните рудници на „Мини Марица-изток“, ТЕЦ „Бобов дол“.

Опитите за диалог са доста закъснели  – правителството (не само сегашното, но и предходните) отдавна трябваше да обясни на енергетиците и миньорите защо въгледобивът и тецовете на въглища са обречени и защо е необходимо България да има ясни планове за „декарбонизация“, така че да получи значително финансиране от ЕС за прехода към по-зелена енергетика.

Заблудите, че тецовете и мините могат да бъдат спасени се поддържат упорито и от партии в парламента – БСП и „Възраждане“.  В петък те заедно с ИТН се опитаха да осуетят изпращането в Блюксел на териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони у нас.

Всички други държави от ЕС са представили въпросните планове, които са и условие за еврофинансиране. 

В парламента започнаха спешни разговори, като след тях лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви проблема за решен. Борисов обяви, че финансовият министър е обещал въглищните централи да работят до 2038 г. (това е решение от 2019 г.) и всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати.

Постигнато е съгласие върху мини, язовири, хвостохранилища да не може да се изграждат соларни паркове. Скъсяват се сроковете – до 60 дни, за инвестиции във ВЕИ в урбанизирани територии. В разговорите е участвал и депутатът от ДПС Делян Пеевски. 

Блокади

Магистрала „Тракия“, както и Подбалканският път в района на Гурково, включително Прохода на републиката, остават блокирани от протестиращите енергетици, съобщи БНР. Нощта е преминала спокойно, без напрежение между протестиращите и полицията.

Около 200 души са на пътния възел на АМ „Тракия“, не пропускат автомобили, освен такива с бременни жени и с хора в критична ситуация. Протестиращите ще останат на своите позиции най-рано до понеделник, ако не бъде осъществен някакъв контакт с властта.

Голяма част от служителите на жандармерията и полицията са били отзовани през нощта, съобщи Бисер Бинев, лидер на КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица – изток“. Недоволните продължават да отстояват своите искания и се надяват на преговори.

Източник: СЕГА

Още новини четете в категория Новини