Повече от 10 000 са жертвите в Газа

Израел разруши цял квартал в Газа чрез въздушни удари! Не се знае броя на жертвите
Министерството на здравеопазването на управляваната от „Хамас“ ивица Газа съобщи днес, че 10 022 души са били убити при израелски въздушни удари в палестинската територия от 7 октомври, предадоха световните агенции.

Министерството каза, че най-малко 292 палестинци са били убити само през изминалата нощ при интензивни бомбардировки от страна на израелската армия, която обвини, че е извършила 19 масови убийства през последните часове.

Тези данни не са проверени по независим път, уточнява БТА.

По данни на министерството повечето от убитите от началото на конфликта палестинци са цивилни, от които над 4000 са деца, съобщи Франс прес. Ранени са повече от 25 хиляди души, предаде АП.

Израел бомбардира ивицата Газа в отговор на безпрецедентната атака на „Хамас“ на израелска територия, при която бяха убити 1400 души, повечето от които цивилни.

Същевременно граничният пункт „Рафах“ между ивицата Газа и Египет отново бе отворен, което ще позволи да се поднови евакуацията на чужденци и на хора с двойно гражданство, намиращи се в палестинската територия. Пунктът беше отворен в сряда, четвъртък и петък, което позволи оттам да бъдат изведени десетки ранени палестинци и стотици чужденци и хора с двойно гражданство. После пунктът бе затворен. „Хамас“ постави като условие за повторното му отваряне пропускането на линейки към „Рафах“ след израелски обстрел по линейка в град Газа в петък.

Израел заяви, че е готов да се справи с подземните мишени на „Хамас“

 Израелските сили са готови да атакуват бойците на палестинската групировка „Хамас“ в подземните им тунели и бункери в северната част на ивицата Газа, след като са изолирали района с войски и танкове, заяви военен говорител, цитиран от Ройтерс.

„Сега ще започнем да ги притискаме“, заяви говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) подполковник Ричард Хехт. „Когато казвам „притискаме“, това означава както на земята, така и под земята“, добави той.

Още новини четете в категория СВЯТ