Петър Чолаков: Правителство с мандата на ГЕРБ ще има много ниска подкрепа

Петър Чолаков: Правителство с мандата на ГЕРБ ще има много ниска подкрепа

Правителство с мандата на ГЕРБ ще се ползва с много ниска подкрепа.

Прогнозата направи пред БНР политологът Петър Чолаков и коментира, че ако ГЕРБ и ДПС си напазаруват 6 гласа, това не им решава проблема с легитимността, защото „такъв тип управление ще бъде толкова отвратително за голяма част от избирателите, че неговият живот ще бъде много кратък, а тези две политически сили жестоко ще си наредят, независимо дали ще е с мандат на ГЕРБ, или на ДПС, което би било голям политически прецедент“.  

„Формирането на редовно правителство не е невъзможна кауза. Може да се формира, но този, който го формира, след това ще трябва да плаща много големи сметки. За Борисов кошмарът е да види хора под прозорците му и да има протести„, добави той.

Моделът на статуквото – ГЕРБ и ДПС – беше изцяло възстановен. Тече прочистване на кадрите на ПП-ДБ от държавната администрация и навсякъде, където имат ключови постове. Има един много силен живец около ГЕРБ и ДПС да задържат властта. Екзистенциалната им драма е, че нямат подкрепа, няма социална база. Защото, макар и те да са силните хора в момента, от гледна точка на подкрепата, която би получила една такава управленска конструкция, реализирана около ГЕРБ или ДПС, които са първият и вторият мандатоносител, тя би имала една много ниска легитимност. Това е тяхната драма“, коментира той.

Според Петър Чолаков „революцията срещу ГЕРБ, която видяхме през 2020 г., приключи с едно тотално фиаско, тотално се сгромоляса, при това с участието на самите революционери, които помогнаха, в крайна сметка, на статуквото да се възстанови“.

За случващото се в ДПС политологът смята, че има две хипотези – или има борба за власт в партията и увеличаване на влиянието на Делян Пеевски за сметка на Ахмед Доган, или промените се случват с благословията на Доган. 

Източник: БНР

Снимка: Савина Спасова

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News