Пентагонът: САЩ не искат цивилни смъртни случаи в украинската криза

Пентагонът: САЩ не искат цивилни смъртни случаи в украинската криза

Американските власти не желаят смъртта на цивилни и ще обсъдят въпроса с Киев, каза говорителят на Пентагона Патрик Райдър, коментирайки изявленията на руската страна за терористичната атака в Севастопол.

„В крайна сметка бих ви насочил към Украйна, за да говорите за техните операции. Знаете, те вземат свои собствени решения, когато става въпрос за операции и насочване. Нямаме никаква информация, която да показва дали цивилни са били убити или не“, каза той в отговор на журналистически въпрос за терористичната атака в Севастопол. „Разбира се, знаете, доколкото разбирам, това е нещо, за което ще говорим с украинците. Това е – бяхме много ясни, знаете, че не искаме да виждаме цивилни жертви“, каза Райдър.

„Ако те (руснаците – ТАСС) са загрижени за жертвите сред силите си, тогава те трябва незабавно да спрат тази война и да върнат суверенната територия на Украйна, вместо да хвърлят сили ненужно в това“, добави говорителят на Пентагона. На въпрос дали САЩ са предоставили на украинската армия разузнавателна информация за избор на цели преди атаката, Райдър каза: „Бих ви насочил към тях за всяка от техните операции“.

На 23 юни украинската армия атакува гражданска инфраструктура в Севастопол с ракети ATACMS, въоръжени с касетъчни боеприпаси. Четири ракети бяха свалени, а още една ракета избухна над града. Както каза губернаторът на Севастопол Развожаев, ракетната атака уби четирима цивилни, включително две деца, и рани повече от 150 други.

Следственият комитет на Русия започна наказателно производство за терористичната атака. 24 юни е обявен за Ден на траур в Севастопол и Крим. Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования на жителите на Севастопол.

Източник: ТАСС

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News