Извънредна сесия на Съвета на Лигата на арабските държави за ситуацията в Газа ще се проведе в Кайро на 11 октомври

Извънредна сесия на Съвета на Лигата на арабските държави (ЛАГ) на ниво външни министри във връзка с ескалацията в ивицата Газа ще се проведе в Кайро на 11 октомври, каза Муханад ал Аклук, палестински пратеник в Лигата.

„Беше взето решение да се проведе спешна сесия на Съвета на LAS на ниво външни министри на арабските страни в сряда, в централата на генералния секретариат на LAS по искане на Палестина, за да се обсъдят политически действия на регионално и международно ниво за спиране Агресията на Израел“, цитира думите му информационният портал Сада ал-Балад.

Палестинският посланик подчерта, че „политическото решение е единственият начин да се спре ескалацията в региона“.

Рано на 7 октомври бяха извършени ракетни атаки по израелска територия от ивицата Газа. В същото време групи от бойци проникнаха в Израел и влязоха в битка с израелската армия. Малко след това Израелските отбранителни сили (IDF) обявиха, че започват операция „Железни мечове“ като отмъщение за атаката от палестинския ексклав.

Имайки това предвид, министърът на отбраната Йоав Галант одобри повикване на резервисти и обяви „специална ситуация на сигурност“ в цялата страна.

По последни данни над 560 палестинци са убити, други 2900 са ранени. Повече от 800 души са убити в Израел с над 2500 ранени.