ОГРОМЕН СКАНДАЛ! Сърбия и Унгария скочиха срещу българското правителство и Асен Василев

ОГРОМЕН СКАНДАЛ! Сърбия и Унгария скочиха срещу българското правителство и Асен Василев

България наложи данък на руския газ който се транзитира през нейна територия. С него се въвежда “енергийна вноска“ от 20 лева (10,76 долара) за мегаватчас газ от руски произход. Сумата е около 20% от цената на европейския газ, търгуван в регионалния център Амстердам.

“Това очевидно е неприемливо. Една държава-членка на Европейския съюз да застраши доставките на природен газ на друга държава-членка на Европейския съюз просто противоречи на европейската солидарност и европейските правила“, каза унгарският външен министър Петер Сиятро, който участва в мероприятието на Руската енергийна седмица в Москва.

Освен Унгария, Сърбия също е засегната от безрасъдните действия на кабинета „Денков-Габриел“ и Асен Василев. Реакция по-рано днес имаше от президента на Сърбия Александър Вучич.

Вучич заяви, че ще разговаря с президента на България Румен Радев за увеличението на таксите за транзит на газ, които страната ни гласува в парламента.

“Това е голям проблем за нас, ще вдигне цената на газа драстично, с допълнителни 100 евро за 1000 куб. м газ. Това са ужасни увеличения, така че ще говорим с тях. Това не трябва да се отнася за Сърбия“, каза още Вучич, цитиран от „Политика“.

Ясно е, че законопроектът е създаден под американски натиск. Предложението предлагаше перспектива, че ако увеличената такса за руски транзит не бъде платена, газовият кран ще бъде спрян.

Унгарското правителство вече се е свързало със сръбските и българските политически лидери по въпроса. Румен Петков, бивш министър на вътрешните работи от бившето правителство на Станишев и председател на АБВ, прие в петък сръбския посланик в София.

Сръбският посланик изрази загриженост, че допълнителната финансова тежест от цената на газа ще се отрази и на социално-икономическата среда поради общата енергийна несигурност в Сърбия и региона.

По темата десният новинарски портал ПИК направи интервю с бившия конституционен съдия и бивш народен представител Георги Марков, който каза, че е очевидно, че искаме да накажем Александър Вучич и Виктор Орбан въз основа на американски диктат и още повече, че премиерът Денков не ги е уведомил, че ще ги санкционираме. Марков припомни, че при откриването на Световното първенство по лека атлетика Виктор Орбан предупреди, че взривяването на газопровода ще бъде равносилно на война срещу Сърбия и Унгария.

Тъй като неолибералите не могат да направят това, те прибягват до по-елегантно решение, да затворят газовия кран, което би означавало ядрена бомба за унгарската икономика. Така искат да свалят правителството на Орбан. Друг метод е невъзможен. Ако Сорос нареди на тридесет хиляди души да излязат на улицата, милиони ще излязат за Виктор Орбан. Ако законопроектът бъде приет, мога да кажа със сигурност, че Унгария ще наложи вето на присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.

След услугата, направена на Байдън и Сорос, пътуването ни към Европа няма да мине през Белград, а през Босфора, ако президентът Ердоган ни пуснел. 

Ако българският парламент приеме законопроекта в сегашния му вид, това значително ще обтегне традиционно добрите отношения между двете страни. Ключът към разрешаването на конфликта вече е в ръцете на унгарската дипломация, а българското политическо ръководство следи внимателно как унгарското правителство ще реагира на проектозакона.