Обрат! Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение

Обрат! Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение
Арестуваният преди седмица областен лидер на ДПС – Варна и общински съветник Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение, реши Софийският апелативен съд.
 
Заедно с тъста си и главният секретар на МОН Албена Михайлова тримата са обвинени за сключване на неизгодна сделка, ощетила ведомството. 
 
В основата на обвинението на прокуратурата е Рамков договор, сключен през 2018 година и реализиран през 2022-ра – за закупуване на училищни автобуси за училищата от страната.
 
Подписите си под него са сложили Албена Михайлова и тъстът на Сали Табаков – Везир Османов, стана ясно на съдебното заседание.
 
Онова, в което вижда проблем прокуратурата, е, че училищните автобуси са закупени на двойно по-ниска цена от турска фирма и после са продадени на Министерството на образованието, като тук от защитата на двамата обвиняеми посочиха, че става дума за сума, отпусната не само за закупуване на автобуси, но и за тяхната поддръжка, като тази поддръжка е трябвало да бъде реализирана в продължение на две години и като направят 200 000 километра.
 

Освен това на двамата бяха повдигнати обвинения за пране на пари, тъй като в техните домове бяха намерени големи суми, които се смята, че са изпрани от престъпна дейност.

 
Съдът обаче прецени, че повдигнатото обвинение е неправомерно, тъй като няма как държавата да се меси в бизнес делата и за това за каква сума се закупуват едни автобуси и за каква се продават, след като всичко е законно в рамките на този договор.
 
Не откри и никакви данни за пране на пари. Затова изобщо не обсъди другите две изисквания за задържане под стража, а именно – опасност да се укрият или извършат друг тип престъпления.
 
Разпоредено беше незабавно Сали Табаков да бъде освободен от ареста, а неговият тъст, който беше с мярка за неотклонение „домашен арест“, също вече е на свобода.
 
Стана ясно, че обвинението засега няма да коментира това решение. Предстои да видим каква ще бъде реакцията.
Снимка: БТА
Източник: БНР

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News