НАТО обещава 40 млрд. евро военна помощ за Киев

НАТО обещава 40 млрд. евро военна помощ за Киев

Съюзниците от НАТО се споразумяха да отпуснат военна помощ за Украйна в размер на 40 милиарда евро, съобщиха пред Ройтерс двама западноевропейски дипломати седмица преди срещата на върха на лидерите на страните от алианса във Вашингтон от 9 до 11 юли.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи на съюзниците да се обвържат с многогодишен ангажимент за предоставяне на военна помощ на Киев на същото ниво, като през 2022 г., когато започна пълномащабната инвазия на Русия, което възлиза на около 40 млрд. евро годишно, предаде БТА.

Въпреки че страните членки не подкрепиха първоначалното искане на Столтенберг за многогодишен ангажимент, пактът включи разпоредба за преоценка на съюзническия принос по време на бъдещи срещи на върха на НАТО, каза единият от дипломатите.

Съюзниците освен това се споразумяха да изготвят два доклада през следващата година, в които да отчетат коя държава с какво снабдява Украйна, за да отговори на изискванията за споделяне на тежестта в алианса, уточни източникът на Ройтерс.

Държавите членки „ще имат за цел да отговорят на тези нужди с пропорционален принос“, пише в споразумението.

Финансовият ангажимент е част от по-широк пакет за Украйна, който лидерите на НАТО трябва да одобрят а срещата им във Вашингтон от 9 до 11 юли.

През юни съюзниците решиха, че НАТО ще започне да играе по-значителна роля в координирането на оръжейните доставки за Украйна, като отнемат този ангажимент от САЩ, в опит да спасят процеса, докато скептичният към алианса Доналд Тръмп се опитва да спечели втори мандат като президент.

След руската инвазия в Украйна през 2022 г., САЩ събра единомислещи държави във военновъздушната база „Рамщайн“ в Германия, сформирайки група от страни, които в момента наброяват 50, които се срещат редовно, за да съпоставят оръжейните нужди на Киев с даренията на донорите.

Така нареченият формат „Рамщайн“ ще продължи да съществува като ръководен от САЩ политически форум, но НАТО ще поеме военното работно ниво, като координира доставките на оръжие и обучението на украинските войски.

Този ход се възприема като начин за осигуряване на известна „защита от Тръмп“ чрез поставяне на координацията под чадъра на НАТО, което дава на алианса по-пряка роля във войната срещу Русия, като същевременно не ангажира свои собствени сили.

В тази връзка НАТО планира да създаде висш представителен пост в Киев, както и ново командване в германския град Висбаден, което да координира помощта за Украйна, съобщи по-рано „Уолстрийт джърнал“.

Дипломати обаче признават, че подобен ход може да има ограничен ефект, тъй като САЩ са доминиращата сила в НАТО и предоставят по-голямата част от оръжията на Украйна.

Така че, ако Вашингтон иска да намали западната помощ за Киев, той все още ще може да го направи.

Въпреки това в навечерието на срещата на върха във Вашингтон съюзниците все още са в противоречие по въпроса дали и как да се засили формулировката на НАТО относно бъдещото членство на Украйна в алианса.

Официалната позиция на НАТО е, че Украйна ще се присъедини един ден, но не и докато страната е във война.

„Бъдещето на Украйна е в НАТО“, заявиха нейните лидери на срещата на върха във Вилнюс миналата година.

Някои съюзници искат тази формулировка да бъде подсилена, като предлагат на срещата на върха да се обяви, че пътят на Украйна към членство е „необратим“, според дипломати.

 

Източник: dnes.dir.bg

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News