Москва изпрати протестна нота до Ереван заради посещението на арменския посланик в Буча

Москва изпрати протестна нота до Ереван заради посещението на арменския посланик в Буча

Русия смята това за неприятелска стъпка, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Руската федерация смята посещението на Буча от посланика на Армения в Украйна Владимир Карапетян за неприятелска стъпка и изпрати протестна нота до Министерството на външните работи на републиката. Това заяви пред ТАСС официалният представител на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова.

„Разглеждаме посещението в град Бучи на ръководителите на столичния административен район Нор-Норк Тигран Тер-Маргарян и на арменската дипломатическа мисия Владимир Карапетян като откровено неприятелска стъпка от страна на официален Ереван. Във връзка с прехвърлянето на помощ за нуждите на въоръжените сили на Украйна и направените там неприемливи изявления срещу Русия, изпратихме протестна нота до Министерството на външните работи на Армения“, отбеляза дипломатът.

„Не очаквахме нищо друго от фигура като Тигран Тер-Маргарян, съюзник на председателя на прозападната партия „Република“ Арам Саркисян. Жалко е, че арменските власти са съгласни с това“, добави Захарова.

Тигран Тер-Маргарян и арменският посланик Владимир Карапетян посетиха Буча на 2 юни. По-рано Захарова призова арменските парламентаристи да споделят предоставения им от Киев списък с предполагаеми убити в Буча.

За събитията в Буча

През април 2022 г. председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин обяви образуването на наказателно дело след украинска провокация в град Буча, Киевска област, по чл. 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация (публично разпространение на съзнателно невярна информация за използването на въоръжените сили на Руската федерация). Той отбеляза, че Министерството на отбраната на Украйна, за да дискредитира руския военен персонал и умишлена, предварително планирана провокация, разпространи уж видеозаписи от Буча на западни медии като доказателство за масовото унищожаване на цивилни.

Известно е обаче, включително от изявленията на ръководителя на администрацията на Буча на 31 март 2022 г., че руската армия е напуснала селището на 30 март. Видеото, което се появи веднага след изтеглянето на руските войски, заснето от украинци и разпространено в социалните мрежи, не съдържа информация за убийства и смърт на цивилни.

Както отбеляза по-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, Кремъл настоява, че украинската версия на събитията в Буча е инсценировка, дезинформация и лъжа, и отбелязва, че Киев не избягва никакви фалшификати.

Източник: tass.ru

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News