Мария Габриел: Йордания е важен партньор на България

Мария Габриел: Йордания е важен партньор на България

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе на официално посещение в Хашемитско кралство Йордания по покана на заместник министър-председателя и министър на външните работи д-р Айман Ал-Сафади. Тя бе приета и на аудиенция от Н.В. крал Абдула II, крал на Хашемитско кралство Йордания, съобщават от пресцентъра на външно министерство.

„Йордания е важен партньор на България в региона на Близкия изток. Тази година се навършват 60 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Ключови послания от визитата са готовността за задълбочаване на политическия диалог. Определяне на стратегически области за сътрудничество и координация на усилията за справяне с регионални и глобални предизвикателства. В основата на подхода е нуждата да останем обединени от ценности като мир и солидарност“, заяви Мария Габриел.

Във фокуса на дискусията бе засилването на политическия диалог и провеждането на политически консултации през следващите месеци. Акцент беше поставен и върху необходимостта от активизиране на търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество. Както и за установяването на по-близки контакти между бизнес общностите на двете страни. Иновациите също бяха във фокуса на разговора, като Мария Габриел наблегна на потенциала на България и Йордания да бъдат регионални иновационни лидери.

Двамата министри откроиха и доброто сътрудничество между България и Йордания в сферата на образованието и науката. Програмата за сътрудничество в областите на образованието, науката и културата, подписана между България и Йордания през юли миналата година, ще насърчи международния образователен обмен.

Мария Габриел наблегна, че България цени и подкрепя инициативите на Йордания в областта на сигурността и противодействието на тероризма и радикализацията.

Тя сподели още, че „България е готова да бъде домакин тази година на среща в рамките на „Процеса Акаба“, като се надяваме тя да бъде придружена от визита на Негово величество краля на Йордания Абдула II.“ Инициативата е стартирана от крал Абдулла II през 2015 г. и включва поредица от международни срещи, насочени към укрепване на сътрудничеството и координацията в борбата с тероризма.

„Йордания се е доказала като фактор за постигане на мир. Поздравяваме усилията на Йордания и лично на Неговото Величество крал Абдула II за мир и стабилност в Близкия изток. Достъпът до хуманитарна помощ и защитата на всички цивилни трябва да бъдат приоритет. България подкрепя решение на принципа на две държави“, заключи вицепремиерът.

Източник: novini.bg

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News