Лавров: САЩ има план за сблъсък между НАТО и Русия

Лавров: САЩ има план за сблъсък между НАТО и Русия

Думите на шефа на Пентагона Лойд Остин за военен сблъсък между НАТО и Русия показват, че САЩ имат такъв план. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на 1 март.

„Ние нямаме и не можем да имаме такива планове, но американците имат, защото усещат, че Европа се отдалечава от тях. Европа е просто главната потърпевша жертва в политиката на вкарване на Украйна в НАТО“, каза той на дипломатически форум в Анталия.

Лавров отбеляза, че изявлението на Остин противоречи на предишни съобщения за предполагаемото намерение на Русия да напада други държави.

„В края на краищата преди всички казваха: не можем да оставим Украйна да загуби, защото [руският президент Владимир] Путин няма да се успокои и ще нападне Прибалтика, Полша, Филипините. Оказва се, че според откритото,двусмислено изразяване на г-н Остин, е точно обратното“, заяви руският външен министър.

Ден по-рано Остин заяви, че НАТО ще започне война с Русия, ако Украйна загуби войната. 

Сергей Перминов, заместник-секретар на Генералния съвет на „Единна Русия“, коментира това изказване. И заяви, че думите на Остин са пропагандни и насочени към вътрешната аудитория на САЩ.

На свой ред депутатът Алексей Пушков отбеляза, че Остин „не разбира напълно“ за какво говори. Според него западните държави започват да се замислят за възможните последици от военна конфронтация с Русия заради Украйна, но Франция и САЩ не правят това.

Преди това дни френският президент Еманюел Макрон заяви. Че лидерите на западните държави са обсъждали възможността да изпратят свои войски в Украйна. Той също така добави, че „нищо не може да бъде изключено при развитието на ситуацията“. Редица държави обаче, включително САЩ, Германия и Обединеното кралство, отрекоха възможността за такъв сценарий. Освен това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че няма такива планове.

Източник: ТАСС

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News и в Телеграм