Калоян Паргов проговори пред ПИК задава ли се политически проект на Ваня Григорова: Борисов разколеба хората от ГЕРБ, които искаха да накажат Васил Терзиев. Не очаквах такава ревност от Костадин Костадинов

Калоян Паргов проговори пред ПИК задава ли се политически проект на Ваня Григорова: Борисов разколеба хората от ГЕРБ, които искаха да накажат Васил Терзиев. Не очаквах такава ревност от Костадин Костадинов

Шефът на Стратегическия институт за национални политики и идеи, бивш председател на БСП – София и бивш водач на групата червени общински съветници Калоян Паргов коментира пред ПИК резултата на Ваня Григорова в битката за кметския стол в столицата и знак ли е това за консолидация на лявото.

Дали успехът на доскорошната синдикалистка не дава основания на лидера от „Позитано“ 20 Нинова за политическа ревност, както и как биполярните сигнали на Бойко Борисов и отказът на „Възраждане“ да подкрепят Григорова маркират перспективите пред страната – анализира Паргов.

 – Г-н Паргов, след резултата на Ваня Григорова в битката за кметския пост в столицата има ли знак, че в политическото пространство на България се появява нещо ново и с претенция за успех, реална алтернатива?

– Има знак, че за пореден път БСП – София избра силен кандидат, който за втори път след 2019 година стигна на балотаж. Това е знакът.

– Оттук нататък каква е перспективата за лявото пространство?

– Оттук нататък ще има една силно опозиционна лява група в СОС, в която излизането на Калоян Паргов и Милка Христова ще бъде компенсирано от влизането на Ваня Григорова като острие. И аз вече съм спокоен за общинската ни група.

– В национален мащаб да очакваме ли развитието на някакви процеси – примерно проект на Григорова, или тя ще бъде продължение на идеите и политиките на тези формации, които застанаха зад нея и я подкрепяха в хода на кампанията? Какви ще са взаимоотношенията й с БСП?

– За БСП не за първи път независим човек е част от общинската група. През всичките тези 30 години винаги е имало хора, които са били и кандидати за кметове независими, стигнали до балотаж – Мая Манолова, покойният Стоян Александров. Имали сме и членове на групата, които са били независими.

– Има ли някакво напрежение, някаква политическа ревност по оста Григорова-Нинова, претенция за нова прима на „Позитано“ 20?

– Аз лично не съм забелязал. Очевидно е, че някой иска да използва ситуацията за лични цели, но познавайки Григорова, тя няма да се даде.

– Биполярността в позициите на Бойко Борисов отрази ли се по някакъв начин на резултата на Ваня Григорова?

– Да. Това разколеба тези хора от ГЕРБ, които бяха решили да накажат кандидата на ППДБ. Те се подчиниха на партийната воля, изречена в петък вечер от Самоков.

– Това противоречиво поведение на Борисов може ли да се проектира и в работата на съветниците му в СОС, как ще работят примерно те сега с Григорова и с Борис Бонев?

– Едва ли към Ваня Григорова ще има някакво специално отношение.

– Защо пък опозиционна формация като „Възраждане“ не подкрепи и на практика застана срещу Григорова, как да го прочетем?

– Това е знак за непостоянство в политиката, който не очаквах от Костадин Костадинов. Мислехме, че по много теми сме съмишленици, но очевидно е, че политическата ревност надделя над политическия разум и логика.   

Източник: ПИК