Израелската политика на Байдън може да ускори възхода на Тръмп

Израелската политика на Байдън може да ускори възхода на Тръмп

Докато президентът започва последното си международно пътуване преди изборите, страхът в тълпата е, че конфликтът в Газа го спъва.

Подкрепата на президента Джо Байдън за войната на Израел в Газа му причини немалко политически проблеми у дома. И останалият свят забелязва.

Дипломати и световни лидери – много от които се събират за срещата на върха на Г-7 тук тази седмица – започнаха да се тревожат, че нежеланието на Байдън да скъса по-пълно с израелския премиер Бенямин Нетаняху може да му коства изборите през ноември.

Техните опасения, които бяха предадени от петима експерти по външна политика и бивши служители на правителството на САЩ в контакт с чуждестранни служители, бяха предадени до голяма степен при закрити врати, от съображение да не навлизат твърде далеч във вътрешната политика на САЩ. Но силата често е една и съща: Войната засили възприятието, че светът е осеян с различни горещи точки извън контрол и на свой ред направи Байдън да изглежда слаб сред избирателите у дома.

Те се опасяват, че това може да въведе бившия президент Доналд Тръмп и да разруши по-широката дипломатическа хармония, за установяването на която Байдън работи.

„Нивото на безпокойство е нещо средно между паника и терор,“ каза Джеръми Шапиро, бивш служител на Държавния департамент на Обама, който поддържа връзка с европейски дипломати. „Съюзът е твърде важен за тези страни в момента.“

Не се очаква войната в Газа да бъде основната тема на разговор по време на конференцията в Италия. Но тя до известна степен ще замъгли дискусиите. Това е така, защото докато световните лидери са доста съгласни по някои от другите основни въпроси на деня – необходимостта да подкрепят Украйна, да се противопоставят на Русия и да се изравнят с Китай – има малки, но важни различия в подхода към Израел.

Байдън и неговите помощници до голяма степен подкрепяха израелската офанзива срещу бойците на Хамас в Газа. Въпреки че президентът стана все по-критичен към Нетаняху с течение на времето и се опита да начертае червени линии около потенциална инвазия в град Рафах в Газа, екипът му също на моменти блокира усилията в рамките на ООН да призовават за бързо прекратяване на войната. Междувременно в Европа подкрепата за Израел отслабна, като някои нации стигнаха дотам, че да ядосат Израел, като признаят палестинска държава.

Сътрудниците на Байдън се опитаха да омаловажат неговата изолация по въпроса, като отбелязаха, наред с други неща, настоящите му усилия да прокара мирна рамка, за да сложи край на конфликта.

И наистина голяма част от Европа публично подкрепи усилията на САЩ за преговори за прекратяване на огъня между Израел и Хамас, разглеждайки го като критично за стабилизирането на региона.

Но въпреки цялото глобално добродушие, Байдън остава доста далеч от връстниците си по отношение на това колко дълбоко се е забъркал във войната. Някои от тези колеги започват да се притесняват, че това може да му навреди, както каза Хедър Конли, бивш служител на Държавния департамент.

Конли добави, че настоящите европейски опасения и разочарования от постепенния подход на Байдън в оказването на натиск върху Израел да прекрати войната трябва да бъдат поставени в по-широк контекст, който включва Украйна. Липсата на по-настоятелни действия, твърди тя, е причината за политическите проблеми.

Източник: politico.com
 
Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News