Израел атакува Газа по въздух, суша и море

Израел атакува Газа по въздух, суша и море

Израел започна разширена сухопътна операция в събота вечерта, след като прекъсна комуникациите и електричеството в Ивицата Газа. През нощта срещу неделя имаше интензивни бомбардировки.

Министърът на отбраната на Израел каза, че „земята се разтресе в Газа“, както и че войната срещу „Хамас“ е навлязла в нов етап. Жителите на Газа описаха масираната нощна бомбардировка от морето и въздуха като най-интензивната от три седмици насам.

Представителите на ООН и на различните хуманитарни организации описаха ужасната нощ, която са преживели в Газа. Те твърдят, че линейките, които са останала без мобилна или радиовръзка, е трябвало да се ориентират по експлозиите, за да отидат в районите с ранени хора.

Броят на жертвите на палестинците от началото на войната надхвърли 7700, според Министерството на здравеопазването в управляваната от „Хамас“ Ивица Газа. В окупирания Западен бряг загиналите са над 110.

Повече от 1400 души са били убити в Израел по време на изненадващото нахлуване на бойци на „Хамас“ на 7 октомври, включително най-малко 310 войници. Данните са на израелското правителство. От там съобщават още, че най-малко 229 заложници все още се намират в Газа. Едва четирима от тях бяха освободени.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи в събота вечерта, че военните са започнали „втория етап“ на войната срещу „Хамас“ чрез изпращане на сухопътни сили в Газа и разширяване на атаките от земята, въздуха и морето. Той каза още, че тази война „ще бъде дълга и трудна“. „Готови сме“, допълни още Нетаняху.

Израелските военни пуснаха изображения, показващи танкови колони, движещи се бавно към Газа. В същото време военните самолети са бомбардирали десетки тунели и подземни бункери на „Хамас“. Подземните обекти са ключова цел в кампанията на Израел за смазване на групировката, припомнят световните агенции.

Ескалацията на напрежението в Газа доведе до голям вътрешен натиск върху правителството на Израел да освободи десетките заложници. Отчаяните семейства се срещнаха с Нетаняху в събота (28 октомври) и поискаха размяна на палестински затворници за техните близки. Това беше предложено преди време и от говорител на „Хамас“.

Нетаняху каза на пресконференция в събота вечерта, че Израел е решен да върне всички заложници. Той заяви също така, че разширяването на наземната операция „ще помогне в тази мисия“. И допълни, че не може да разкрие всичко, което се прави поради чувствителността и секретността на действията им.

Източник: Труд