Главнокомандващият румънския Генщаб предрече на Молдова съдбата на Украйна

Главнокомандващият румънския Генщаб предрече на Молдова съдбата на Украйна

Ако Руската федерация спечели войната в Украйна, нейната следваща основна цел ще бъде Република Молдова.

Това заяви началникът на румънския Генерален щаб генерал Георгица Влад, като отбеляза, че още една последица от това ще бъде развитието на напрежението на Западните Балкани, предава молдовското електронно издание NewsMaker, цитирано от „Фокус“.

Според него Букурещ, както всички страни от Европейския съюз, трябва да се притесняват и да предприемат съответстващи мерки, за да бъдат подготвени за подобен сценарий.

„Аз лично, не непременно като военен, смятам, че Руската федерация няма да спре дотук. Ако тя спечели в Украйна, Молдова ще бъде основна цел. Ще станем свидетели на напрежение в района на Западните Балкани. Вярвам, че нито една секунда не трябва да се губи. Сега е моментът, в който всички европейски страни трябва да помислят за подготовката на населението“, заяви Влад пред местните медии.

На 14 януари по време на посещение в гр. Тимишоара, Румъния, президентът на Молдова Мая Санду заяви, че Руската федерация ще възобнови опитите си да дестабилизира Република Молдова през пролетта на 2024 г.

А на 20 януари Службата за разузнаване и сигурност (SIS) в Кишиинев информира, че група хора се готвят да пуснат в публичното пространство разказ, че държавните власти предприемат действия, насочени срещу някои украински граждани, които работят в държавните институции на съседната страна. Тогава SIS заяви, че целта на тази група е да компрометира молдовско-украинските отношения и да отслаби доверието между украинските и молдовските власти.

Източник: novini.bg

Още новини четете в категория Новини