Габриел се изтипоса в Киев да подкрепя Зеленски, а в България енергетиците стачкуват

Габриел се изтипоса в Киев да подкрепя Зеленски, а в България енергетиците стачкуват

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в неформалната среща на външните министри на Европейския съюз (ЕС), която се провежда в Киев. Това съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи. 

Това е първа среща във формат външни министри на всички 27 държави членки, която се състои извън ЕС. Като „историческа“ и израз на „солидарност“ с Украйна я определи върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. „Бъдещето на Украйна е в ЕС“, допълни той.Габриел се изтипоса в Киев да подкрепя Зеленски, а в България енергетиците стачкуват

„Днес, в Киев, с външните министри на ЕС изразяваме продължаващата ни подкрепа за Украйна. Благодаря на домакините – президента на Украйна Володимир Зеленски и министъра на външните работи Дмитро Кулеба, и на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел за инициативата срещата да бъде проведена в Украйна“, заяви българският вицепремиер и външен министър Мария Габриел. 

„Солидарността и единството на европейското семейство не са даденост, а се отстояват в трудни моменти. Подкрепяйки суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, България подкрепя принципите и ценностите за демокрация, свобода, уважение“, каза още Мария Габриел. 

В изказването си на форума тя наблегна на военната помощ за Украйна в съответствие с решенията на Народното събрание на Република България, участието на България в мисията на ЕС за предоставяне на помощ на Украйна EUMAM, съвместната декларация на Г-7 в подкрепа на Украйна и подписването ѝ от България. Габриел подчерта и стратегическата важност на Черно море и поддържането на сигурността и стабилността в региона.

Преди началото на срещата вицепремиерът участва в церемония по полагане на венци пред „Стената в памет на загиналите за Украйна“. Заедно с министрите показахме своето уважение към загиналите. Поклон пред паметта им, написа във фейсбук вицепремиерът и външен министър. 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба приветства днешната първата среща на европейските си колеги в Киев.

Източник: БТА