Франция и Германия блокирани от фермерите – причината е безконтролния безмитен внос от Украйна

Франция и Германия блокирани от фермерите

Протестиращите фермери във Франция започнаха безсрочна блокада на Париж въпреки мерките за помощ, които им обеща премиерът Габриел Атал. Президентът Еманюел Макрон свика кризисно заседание, предава БНР.

Ключовите магистрали около френската столица са блокирани една след друга от тракторите на протестиращите земеделци, които обещаха безсрочен протест от 14:00 ч. местно време. Основните им искания засягат плащанията по еврофондовете и регулациите на европейско равнище, както и спиране на безконтролния безмитен внос от Украйна.

Вече са засегнати най-малко 16 магистрали в 30 департамента, а фермерите се снабдяват с провизии за продължителен протест. На места те получават подкрепата от местните власти.

Вътрешният министър Жералд Дарманин нареди разполагането на 15 000 полицаи и жандармеристи.  Kоито да предотвратяват безредиците и да не допускат прекрачването на червената линия. Навлизане на фермерите в Париж и блокада на летищата и пазара в Ранжис. Което е най-голямото европейско тържище за хранителни продукти на едро.

Протестите са водени от основния синдикат на фермерите и Съюза на младите земеделци. Kоито продължават натиска, въпреки че в петък премиерът Габриел Атал частично удовлетвори исканията им.

Тази вечер техни представители отново ще се срещнат с премиера, както беше обявено след кризисното заседание, свикано от президента Макрон.

В Германия пък стотици фермери се опитват днес да блокират с трактори достъпа на пристанището на Хамбург и по-малките портове Вилхелмсхафен и Бремерхафен.

„Франс прес“ цитира информация от полицията в Хамбург за проблеми с трафика там заради близо 1500 трактора в различни части на града.

Германските земеделци протестират срещу орязването на субсидиите им от федералното правителство.

Още новини четете в категория „ПОЛИТИКА„.