Ердоган към САЩ: Г-н Америка, къде е Средиземноморието, Израел, Палестина? Какво правите там?

Ердоган към САЩ: Г-н Америка, къде е Средиземноморието, Израел, Палестина? Какво правите там?

Турските военноморски сили обявиха, че започват днес военно учение край бреговете на Кипър, предаде турската телевизия Хабертюрк, цитирана от БТА.

Периметърът на зоната в Източно Средиземно море, в която от 16 до 20 октомври ще бъдат проведени маневрите, бе обявен в морско уведомление (съобщение NAVTEX), издадено на 13 октомври.

Телевизията напомня, че САЩ изпратиха в източната част на Средиземно море в подкрепа на Израел американския самолетоносач „Джералд Р. Форд“ заедно с неговите осем ескадрили от бойни и спомагателни самолети и крайцера „Нормандия“, въоръжен с ракети с прецизно насочване, както и ескадрените миноносци „Томас Хъднър“, „Ремидж“, „Карни“ и „Рузвелт“, също въоръжени с ракети с прецизно насочване. Бойната група включва още щурмови и спомагателни самолети.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган коментира разполагането на ударната група от САЩ с думите: „Г-н Америка, къде е Америка, къде е Средиземноморието, Израел, Палестина? Какво правите там? Да не би на държава като САЩ да ѝ приляга да установява мир? Или ѝ приляга да отива там с бензин и духало?“, попита Ердоган.