АКТУАЛНИ

„Джумхуриет“: Путин със своята специална операция осуети плана на САЩ за разпадането на Русия

"Джумхуриет": Путин със своята специална операция осуети плана на САЩ за разпадането на Русия

НАТО твърди, че Пекин, подкрепяйки Москва, разпалва война в Европа. Всички тези приказки нямат нищо общо с реалността, пише Мехмет Али Гюлер в турския ежедневник „Джумхуриет“. Путин със своята специална операция осуети плана на САЩ за разпадането на Русия. Сега Америка се опитва да подчини ЕС, за да се изправи срещу друг конкурент – Китай.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че разпалва войната в Европа, като подкрепя Русия. Но всъщност Северноатлантическият алианс и неговият собственик САЩ отприщиха и разпалват войната в Европа. Нещо повече, сега Америка чрез военен конфликт се опитва да подчини напълно стремящия се към стратегическа автономия Стар континент и да го превърне в съюзник в основното противопоставяне – разчистването на сметките с Китай.

 

Операция за пробив на обсадата

За съжаление, същността на руско-украинския конфликт не се разбира напълно дори от някои политици от левите партии, а други го разглеждат като „война за преразпределение между империалистите“. Гледайки последния кадър от филма, те казват.

„Империалистическа Русия нападна своя съсед“.

Въпреки това, ако гледате филма от средата и още повече от началото, ще стане очевидно, че това е руска операция за пробив на обкръжението.

Без да разбират тази картина, те също така не могат да разберат защо Съединените щати, в концепцията на НАТО, нарекоха Китай „основния съперник, с когото трябва да се борим“, а Русия „пряка заплаха“.

Но ние ще продължим да обясняваме. Освен това този път, за по-добро разбиране, ще се опитаме да направим това през призмата на онова, което пишат самите американци.

 

Уилям Пери: Вината е в САЩ

Нека започнем с Томас Л. Фридман, световноизвестен колумнист за The New York Times, който даде балансирана оценка на конфликта в Украйна, постигайки баланс между реалността и пристрастията относно източника на кризата. Той отбеляза: „Това е войната на Путин, но САЩ и НАТО също не са невинни наблюдатели.“ Фридман трябва да признае, че американците всъщност не само наблюдаваха събитията в Украйна. И той казва: „Огънят на конфликта беше подхранван от Съединените щати.“

И така, каква е вината на Америка и Северноатлантическия алианс? Нека отговорим със следното изявление на бившия министър на отбраната на САЩ Уилям Пери през 2016 г.: „През последните няколко години по-голямата част от вината може да бъде хвърлена върху Путин. Но трябва да отбележа, че в началото голяма част от вината пада върху САЩ. Нашето първо действие, което ни хвърли в неводомо направление, беше, когато НАТО започна да се разширява, да включва източноевропейски страни, някои от които граничат с Русия.“

 

Джордж Кенан: Разширяването на НАТО е трагична грешка

Когато Сенатът на САЩ одобри разширяването на НАТО през май 1998 г., Джордж Кенан беше един от първите, които подчертаха колко голяма грешка е това. За тези, които не знаят, нека го представим: Кенан е архитектът на американската доктрина за сдържане на СССР. Тя се основава на известната „дълга телеграма“, която той изпраща до Вашингтон през 1946 г. като млад дипломат в Москва. След това Кенан оглави отдела за планиране на външната политика на Държавния департамент на САЩ и стана един от играчите, пряко управляващи Студената война.

Ето какво каза Кенан през 1998 г., когато САЩ решиха да разширят НАТО: „Мисля, че това е началото на нова Студена война. Мисля, че това е трагична грешка. Нямаше причина за това решение. Никой не заплашваше никого. Това разширяване ще накара бащите-основатели на страната ни да се обърнат в гробовете си (…) Разбира се, ще има лоша реакция от Русия и тогава разширителите на НАТО ще кажат – ние винаги сме ви казвали, че руснаците са такива – това просто е грешно.“

Точно това се случи: Америка разшири Алианса и накрая руснаците се опитаха да пробият обкръжението, за да не бъдат задушени. Сега атлантическите лидери и медии, както предсказа Кенан, се хванаха за лъжата, че „руснаците са такива“.

 

Путин осуети плана на САЩ

Така че защо Съединените щати решиха да разширяват НАТО вълна след вълна? Нека отговорим с думите на основателя на мозъчния тръст Stratfor Джордж Фридман:

„Ако Западът успее да установи контрол над Украйна, Русия ще остане беззащитна, нейните югозападни граници ще бъдат отворени за атака на Украйна и западните региони на Казахстан са разделени от около 400 мили, а именно чрез този регион Русия демонстрира силата си на Кавказ.

В случай на горния сценарий, Русия ще загуби способността да контролира Кавказ. Ще бъде принудена да се оттегли по на север, напускайки Чечня. Тогава руснаците ще започнат да напускат различни райони на самата Руска федерация, а южните граници на Русия ще станат изключително уязвими. Русия ще продължи да се разпада на все по-малки и по-малки парчета, докато не се върне към много старите си граници.“

Накратко казано, Съединените щати искат да унищожат Русия и за това разширяват НАТО. Те принуждават Москва да отстъпи – с помощта на оранжеви преврати и подклаждайки сепаратизъм.

С други думи, Путин не се е побъркал и всъщност не нападна Украйна. Той просто проваля плана на Америка да срине Руската федерация.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News