АКТУАЛНИ

Доц. Валентин Вацев: Войната в Украйна се води между Русия и НАТО. То е очевидно

Доц. Валентин Вацев: Войната в Украйна се води между Русия и НАТО. То е очевидно

Парламентарната асамблея на НАТО в София изправи за пореден път нашите политици един срещу друг. Премиерът Главчев и партиите на войната като типични „по-католици от папата“ обещаха да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Поддръжниците на мира заговориха за опасност от отваряне на български фронт и превръщането на страната ни във фронтова държава. 

Западът е уплашен от категоричното, поне на този етап, настъпление на Русия в Украйна. Това се видя и от събитието на НАТО у нас. Алиансът изпрати призив към правителствата на страните-членки за поддържане на Киев. И прие декларация за подкрепа до победа.

По този повод вижте какво коментира известният политически анализатор доц. Валентин Вацев пред ПИК: 

– Асамблеята на НАТО предизвика противоречиви реакции у нас. Какъв е Вашият прочит на събитието и изводите от него, доц. Вацев?

– Асамблеята на НАТО е юбилейно, казионно, ритуално, церемониално, протоколно  мероприятие. И нищо повече. НАТО трябваше да отбележи своята годишнина и реши да я направи в България. 

Тя помогна на българските компрадори, които мечтаят главната квартира на НАТО да се премести в България, да се зарадват. 

– Защо НАТО избра точно България?

– А защо не? Все едно къде. Войната в Украйна се води между Русия и НАТО. То е очевидно. И съвсем близко е времето, когато ще станем свидетели на официалното му признаване. Всичко се развива по своята логика.

– Неведнъж сте казвали, че съществува опасност България от тилова да бъде превърната във фронтова държава…

– Българската политическа класа е заинтересована от статуквото – да подкрепят Украйна с всичко, но без жива сила на терен.

Част от нашите политици са против изпращането на жива сила в Украйна. И засега е по-изгодно да сме тилова държава.

– В Европа има противоречие за войната в Украйна. Германия, например, е против даването на оръжие за обстрел на цели на руска територия. Не са малко обаче и войнолюбците. Как ще се отрази това разединение на общата политика на Запада за войната в Украйна?

– Ето това са важните неща. Европа не е единна.

Преди около два месеца Лойд Остин каза, че ако Русия получи надмощие, а това е факт, НАТО ще трябва да воюва на украинска територия.

После се появи програмна статия, че не НАТО, а Европа трябва да воюва. Като тръгнеш от Естония, която е готова с нейните 5000 войници да постави Русия на колене. И свършиш с Германия, която не иска да воюва. 

Европа трябва да реши какво означава да подкрепя Украйна. Едно е да дава пари и оръжие, друго е да помага с разузнавателна сила, трето е да праща жива сила. 

Големите събития предстоят. Едното от тях е Швейцарската среща за мир. На нея трябва да се реши ще се преговаря ли или, както казваше Жозеп Борел, съдбата на войната ще се реши на бойното поле. 

Следващото важно събитие са европейските избори. На тях ще се определи новата европейска политическа върхушка. Ще се появяват нови политически сили. Предстои разрушаването на социално-либералния консенсус. Новата Европа ще се отнесе по различен начин към войната в Украйна. 

Третото събития са изборите в САЩ. В момента информацията е, че Тръмп изпреварва значително Байдън. 

Това са събитията, които ще определят хода на войната. 

– Володимир Зеленски е с изтекъл мандат. Той забрани изборите. Как биха могли да се водят мирни преговори с нелегитимен президент?

– Съветът за сигурност на ООН продължи неговата легитимност. Така не се прави по принцип. Но все едно – продължиха легитимността му. 

Проблемът на НАТО е, че руските войски придобиват надмощие. Харков е поставен пред опасността да бъде загубен. 

Москва настоява ракетите, които Западът дава, да не се използват за нападение на цели на руска територия.  Зеленски обаче казва, че войната си е война.

Трябва да се осъзнае веднъж завинаги, че това е екзистенциална война на живот и смърт. Ако Русия я загуби, ще се появят центробежни сили, които да я разрушат като държава. Тя ще изчезне от картата на света. Ако НАТО загуби войната, ще изпадне в историческа катастрофа. И ще трябва да се върне към границите си от 1997 г. А след това и да се саморазпусне.

– Това всъщност е единствената цел на Русия. Путин я обяви още преди да започне войната?!

– Да, точно така е. Това не е война за територии. Истинската цел е не Русия да завладее Харков, тя така и така ще го завладее. 

Когато Путин говореше, че не иска разширяване на НАТО до границите на Русия, шефът на НАТО Столтенберг се хихикаше. Сега съвсем не му е смешно. 

– Защо западните политици не могат да разберат Русия? Ако бяха направили и малко усилие да вникнат в руската народопсихология, може би нямаше да стигнем до сегашното състояние?!

– Не искат да разберат Русия. Не правят и усилия. Наполеон не можа да разбере, когато реши да носи демокрацията в Русия, и се върна безславно във Франция. Същото се случи и с Хитлер. Войната без разбиране е катастрофична. 

Всъщност предисторията, според мен, идва още от 1054 г. с настъпването на Великата Схизма. Разделението на католици и православни залага основата на европейската русофобия и на неразбирането на Русия. И ето ги резултатите. 

– Путин прие китайския меморандум за мир. Това какъв знак е?

– Китайският меморандум за мир съдържа 10 точки. Първата е най-важната. Тя е за това, че сигурността е неделима. Не можеш да увеличаваш своята сигурност, когато намаляваш чуждата. 

Този принцип се е спазвал по време на Желязната завеса. А днес е нарушен с разпростирането на НАТО до границите на Русия. И на високомерието на Запада, който на предупрежденията от Москва отговаряше с палав момински кикот. 

Днес Русия няма нужда от мирни преговори. Кремъл обаче прие да се говори за тях в знак на добра воля. 

Мирни преговори ще има, ако стоят на принципа на неделимост на сигурността. И те трябва да продължат от точката, когато бяха прекъснати. В Истанбул Украйна се съгласи да не влиза в НАТО. Но Борис Джонсън прекъсна преговорите. Зеленски още тогава си беше марионетка, както и сега.

На преговорите Русия ще има ключов съюзник в лицето на Китай и всички страни от глобалния юг. 

– Как да говорим за мирни преговори, когато в САЩ републиканци и демократи се прегърнаха и гласуваха 61 млрд. долара за Украйна?

– Това бипартизанско съглашение между републиканци и демократи не е толкова важно. Ако Русия спечели, САЩ ще загуби лицето си пред света.

Ако Америка не беше отделила тези пари, щеше да излезе, че е нарушила думата си. 

Голямата война на САЩ не е в Украйна, а в Тайван. Там са направени всички приготовления. Само по вина на вкопчилите се във властта Антъни Блинкен и Виктория Нюланд САЩ все още държи вниманието си към Украйна. 

Интервю на Албена БОРИСОВА

Източник: MEDIAMALL

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News