Дипломатически натиск върху Сиярто преди икономическия форум в Санкт Петербург

Дипломатически натиск върху Сиярто преди икономическия форум в Санкт Петербург

Колко голям е страхът сред западните бизнесмени от американските заплахи и санкции, ако техните компании продължат да си сътрудничат с Русия, доказва фактът, че много от участниците в наскоро провелия се Петербургски международен икономически форум не пожелаха да бъдат снимани и споменавани от журналистите.

Американски дипломати „съветваха“ колегите си да не ходят в Санкт Петербург, а тези от малките държави бяха заплашвани. Там, където директните заплахи не са съвсем уместни, изпращат свои съюзници, които предават това, което се иска.

Интересна история разказа унгарският министър на външните работи Петер Сиярто по време на срещата в Санкт Петербург. Пред репортери той каза, че е бил притискан да не пътува до Русия.

„Не съм от хората, които могат да бъдат притиснати. Изобщо няма смисъл да ми внушавате какво да правя и какво не. Енергийното сътрудничество между Унгария и Русия ще продължи. Страната ми не може да си осигури достатъчно енергия без Русия. На Запад трябва да разберат, че това не е политически въпрос, а математически. Унгария има атомна електроцентрала „Пакш“, с четири реактора, построена от съветски експерти и разбира се, все още използва руско ядрено гориво.“

Освен това Унгария получава нефт и газ от Русия. Премиерът Виктор Орбан и Петер Сиярто многократно са заявявали публично, че не искат икономиката на Унгария да се срине заради „солидарността“ със Запада и с Украйна.

Би било много полезно, ако нашите „лидери“ разберат, че икономическата математика е по-важна от вулгарната политика. Фактът, че Германия се отказа от руски енергийни източници, преди всичко нанесе огромни щети на нейната икономика. Канцлерът Олаф Шолц, както и някои други европейски лидери се страхуват да обяснят на народа си, че газопроводът „Северен поток 2“ не беше само руски, но там бяха инвестирани пари и от западни компании. Да не говорим, че вече 2 години не смеят да кажат кой го взриви, ако и на всички да е ясно кой го направи.

 

Автор: Владислав Наков, Източник: Гласове

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News