Димитър Бербатов: Средният пръст, показан от вицепрезидента на БФС, обобщава всичко

Димитър Бербатов подкрепя протеста срещу БФС, ако е мирен

Димитър Бербатов коментира пред bTV случката с протеста на феновете срещу ръководството на БФС, който от мирен ескалира до сблъсъци между привърженици и полиция. Той заяви, че е бил на протеста и е гледал на живо какво се случва.

„Разбира се изказах подкрепа за мирен протест. Да, бях там на протеста, още в 17 часа, за да видя как се събират хората, къде да застана аз, за да наблюдавам всички неща, които се случват. За да изпълня гражданския си дълг. Не съм искал да крада от вниманието на протеста. Ние открито протестираме 2 години и половина. Изпълних дълга си като фен и граждани. Видях безпрецедентно обединение на феновете – ЦСКА, Левски, Локо, Ботев, Черно море, Берое, всички бяха там, за да протестират за това, което се случва и не им беше позволено да влязат на стадиона, за да подкрепят националния отбор. Ако беше позволено да влязат, нямаше да се стига до подобни неща. Феновете щяха да напълнят стадиона и да викат „Оставка“, но те са насочени срещу ръководството на БФС, които вероятно тогава нямаше да бъдат на стадиона, защото не искат да слушат тези викове. Те нямаше да протестират срещу отбора, а срещу ръководителите“, каза Бербатов.

„Всеки осъжда агресията под всякаква форма, призовах за мирен протест, защото агресията, ражда агресия. Кой постави началото – трябва да попитате в СДВР. Бой между фенове, вътре в самия протест, нямаше. Исках да се позиционирам и да виждам какво се случва. През цялото време следяхме какво се случва по медиите. Нямало е бой между феновете“, допълни той.

„Никой не си е представял подобно нещо. След 18 години на некомпетентност и на довеждане на футбола на това ниво, всички сме реалисти, когато футболът е репресиран, в един момент, ще се стигне до ситуация, при която емоциите ще вземат връх. Всички много добре знаем кой е първоизточника на целия проблем. Това са управленците на българския футбол. След мача го показаха. Даже с един жест, ако може да го обобщим цялото нещо. Един среден пръст от страна на вицепрезидента на БФС. Това обобщава цялото управление и мнение за това, което се случва“, заяви Бербатов.

„Аз изразявам гражданската си позиция и като фен. Отиването на мача ми беше отнето. Феновете затова протестират. Принудени са да се стигне до такива монети. Никой не желае крайностите“, допълни той.

„Отговорността трябва да показана от ръководните органи на родния футбол с незабавно подаване на оставка. Избягаха от темата, показваха жестове. Наглост и глупост, който извира от устите им. Ако има превишаване на правомощия от страна на полицията, трябва да се обърне внимание и на това. На никой не му е приятно, когато си на земята, да те налагат с палки. Цялото нещо, което видяхме снощи е тъжно да се вижда, но то е защото българския фен е бил накаран да страда и когато му вземеш и футбола върха на емоциите ще ескалира“, каза Бербатов.

„Имайки контакти в УЕФА се надявам да получа писмата, които БФС е изплатил до УЕФА, за да видя какво точно е казал БФС до УЕФА, за да стигнем до истината“, завърши бившият нападател.