АКТУАЛНИ

Байдън и Макрон постигат споразумение относно замразените руски активи

Байдън и Макрон постигат споразумение относно замразените руски активи

Френско-американската пътна карта показва намерението им на ниво Европейски съюз и Г-7 да търсят прехвърляне на доходи от руски активи, замразени в западните страни, към Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън и френският лидер Еманюел Макрон постигнаха споразумение за използването на печалбите от замразените руски активи.

Според аудиозапис, разпространен от журналисти от пресцентъра на Белия дом, по време на посещение в американското мемориално гробище в Боа Бело (департамент Ен, Северна Франция). В неделя Байдън е бил попитан дали е обсъждал с Макрон използването на печалби от руски активи и дали са постигнали някакви споразумения по този въпрос.

„Да и да“, отговори американският лидер. Байдън завършва посещението си във Франция, където участва в мемориални церемонии по случай 80-годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия на 6-7 юни, и проведе разговори с Макрон на 8 юни.

След срещата между Байдън и Макрон в Елисейския дворец беше приета френско-американска пътна карта. Тя очертава намерението им на ниво Европейски съюз и Групата на седемте (Г-7) да търсят прехвърляне на доходи от руски активи, замразени в западните страни, към Украйна.

Както бе съобщено на 7 юни от портала Semafor, САЩ и европейските страни са близо до сключване на споразумение за използването на печалбите от руските замразени активи за военните нужди на Украйна. И се надяват да постигнат споразумение до срещата на върха на Г-7, която ще се проведе в Италия от 13 до 15 юни. Ден преди това заместник-помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Дулип Сингх заяви, че страните от Г-7 все още не са постигнали консенсус по сделката за използването на замразени руски активи.

На 20 май „Файненшъл таймс“, позовавайки се на източници, съобщи, че САЩ убеждават страните от Г-7 да предоставят на Украйна заем, обезпечен с доходи от руски активи. Ако бъде одобрен, Киев може да получи 50 млрд. Германия, Италия, Франция и Япония се противопоставиха на американския план. Отношението им обаче започна да се променя под натиска на Вашингтон, който иска да постигне съгласие по такъв план на срещата на върха на Г-7 през юни. И да включи разпоредба за използването на доходите от руски активи в съвместно изявление след срещата.

Източник: tass.ru

Превод и редакция: otupor.com

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News