Американците най-после разбрали, че на Русия не ѝ пука от санкциите им

Американците най-после разбрали, че на Русия не ѝ пука от санкциите им

Русия успешно се адаптира към нелегитимните практики, преследвани от Групата на седемте (G7), докато американските служители осъзнават, че санкционният натиск върху Москва не е дал резултати, каза руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.

„Отбелязахме изявленията, направени от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън по отношение на неуспехите в санкциите срещу нашата страна. Повтаряме, че каквито и да е ограничителни мерки срещу Русия няма да доведат до желания ефект. Сега това стана очевидно дори за официалните лица на САЩ. Особено , когато стратегията за ограничаване на нашата търговия със суров петрол беше представена във Вашингтон като изключително креативна стъпка“, посочи той в изявление, публикувано в канала Telegram на руското посолство .

„Животът потвърди, че курсът на Съединените щати към икономическо задушаване на Руската федерация е обречен. Страната ни успешно се адаптира към нелегитимните практики, наложени от Г-7. Разширяваме собствения си танкерен флот, развиваме застрахователни инструменти и се преориентираме. доставки за по-динамични пазари“, подчерта Антонов.

„В същото време прави впечатление неприкритата упоритост на Белия дом в желанието му да засили натиска върху страната ни в енергийния сектор, включително чрез ограничаване на цените. В опитите си да навредят на Русия по какъвто и да е начин, американските власти дори са готови да да се прострелят в крака, стимулирайки нов скок на цените на бензина в Съединените щати. Вашингтон трябва да вземе предвид, че подобни авантюри с непазарни и незаконни практики заплашват да се обърнат срещу самите Съединени щати и обикновените американци“, отбеляза руският пратеник.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви в петък, че опитите на Г-7 да ограничи цената на руския петрол не са довели до желаните резултати. Тя посочи „известно намаляване на ефективността на тавана на цените“. „Русия е похарчила много пари, време и усилия, за да предостави услуги за износа на своя петрол“, добави Йелън, цитирана от Bloomberg .

На 5 декември 2022 г. влезе в сила ембарго върху морските доставки на руски петрол за Европейския съюз. Държавите от Г-7, ЕС и Австралия се споразумяха за горна граница на цената на руския петрол, доставен по море, определяйки тавана на 60 долара за барел. Освен това, считано от 5 февруари 2023 г., подобни ограничения върху доставките на петролни продукти от Русия бяха наложени, тъй като Съветът на ЕС официално даде зелена светлина на решението, заедно с Г-7, да се въведе таван на цените на руските петролни продукти, доставяни по море, на $100 за премия петрол и $45 за отстъпка.

Руският вицепремиер Александър Новак заяви на 13 октомври 2022 г., че Москва няма да доставя петрол на страните, които поставят изкуствени ограничения на цените.