АКТУАЛНИ

Агенция „Галъп“: 4 % е избирателната активност към 9.00 часа

Агенция "Галъп": 4 % е избирателната активност към 9.00 часа

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа.

Тя е малко по-висока спрямо предходните избори, които се проведоха на 2-ри април 2023 г., когато към този час избирателната активност е била 3,6 %. Малко по-висока е активността за европейските избори.

Това съобщи Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“, която е партньор на БНР в отразяването на вота 2 в 1.

„Около 4 % активност за националните избори към 9.00 часа, според нашата извадка. Малко по-висока – от 4,0-4,1% условно е активността на европейските избори. От сега се вижда, че като че ли активността се движи около и малко по-добре на фона на нейното движение, съответно на парламентарните избори на 2-ри април миналата година и на европейските избори през 2019 г.“, каза Първан Симеонов – изпълнителен директор на агенция „Галъп интернешънъл болкан“, цитирани от БНР.

Числата към този час не трябва да се разглеждат като абсолютни стойности, но се вижда, че активността се движи по-добре от парламентарния вот миналата година и европейския през 2019 г., посочи Симеонов.

„Когато има чудене до последно, е заради това, че изборът е труден или пък че няма нови изкусителни специалитети. Понякога се гласува с раздразнение към цялото меню.“

Ако в менюто има какво да привлече, обикновено изборите се правят по-рано, изтъкна политологът във връзка с големия дял хора, които решават в последния момент кого да подкрепят.

Това, което криви, е искреността на избирателите, подчерта Първан Симеонов, като изрази тревога за обществения климат.

В изборите в София имаше драматична разлика между това, което хората са ни казали и това, което са направили, припомни той.

Във връзка с последното изследване на „Галъп“ Първан Симеонов каза:

„В такова преяждане с избори няма да изключим внезапни търсения за екзотични десерти. Но това е за парламентарните избори.

„Отвъд медийния мейнстрийм, в България се формира, даже паралелна контракултура, политическа, която може да роди представители. Може да ги забележим довечера“, заяви Симеонов.

 

Още новини четете в категория Новини

Не пропускайте – последвайте ни в Google News