Говорител на УНИЦЕФ: Газа се превърна в гробница за деца

Говорител на УНИЦЕФ: Газа се превърна в гробница за деца
Египет се подготвя да поеме грижата за ранените от ивицата Газа, където израелските бомбардировки продължават вече четвърта седмица, съобщи АФП.
 
Говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър потвърди сведенията на властите в Газа за хиляди загинали деца:

„Газа се превърна в гробница за деца. Тя е истински ад за всички останали, но децата са застрашени не само от бомбите и оръдията. Заплаха са също психологическите травми и липсата на вода. повече от 1 милион деца са засегнати от водната криза, наличната питейна вода Едва 5% от нормалните количества, така че смъртността при децата, особено при новородените, от дехидратация е все по-голяма заплаха“.

Най-малко 47 души, според данни на АФП, са загинали след като израелската авиация изсипа тонове експлозиви над гъсто населения бежански лагер Джабалия. Израелски говорител потвърди само за мащабен въздушен удар, при който е бил елиминиран местен командир на „Хамас“.
 
Джабалия е в северната част на ивицата Газа, където „Хамас“ и израелската армия вече дни наред водят ожесточени боеве както над, така и под земята – в тунелите, прокопани от палестинските екстремисти.
 
И след удара в Джабалия днес говорител на Белия дом заяви, че сега не е моментът за общо примирие. Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза това още снощи.